Oglasi

Građani biraju novi saziv Skupštine Kosova

Gotovo dva miliona glasača odlučuje o 120 mjesta u Parlamentu za koji se bori 25 stranačkih i koalicionih lista.

Šarić: Nepravilnosti neće utjecati na rezultat izbora na Kosovu

Građani Kosova danas biraju novi saziv Skupštine Kosova na vanrednim parlamentarnim izborima, koji su raspisani nakon što je prethodna vlada dala ostavku.

Premijer Ramush Haradinaj 19. jula podnio je ostavku na mjesto premijera, jer je pozvan kao osumnjičeni na Specijalni sud za ratne zločine na Kosovu.

Gotovo dva miliona glasača odlučuje o 120 mjesta u Parlamentu, za koja se kandidovalo više od 1.000 kandidata na 25 stranačkih i koalicionih lista. Kandidatima nacionalnih manjina popunjava se 20 mjesta, od čega je polovina rezervisana za najbrojniju manjinu, srpsku.

Smilevska: Problemi građana Kosova bili fokus stranka uoči izbora

Gotovo sve albanske stranke unaprijed su isključile koaliranje sa PDK-om, partijom predsjednika Hashima Tachija.

Četiri političke platforme na predstojećim kosovskim izborima bore se za naklonost birača u mjestima u kojima su većinom naseljeni Srbi. Samo jedna od njih, Srpska lista, ima podršku aktuelne vlasti u Srbiji.

Glasanje samo s dokumentima Kosova

Srpska lista ranije se žalila na odluku Centralne izborne komisije prema kojoj na prijevremenim parlamentarnim izborima mogu glasati samo građani s dokumentima Kosova, ali je ta žalba odbijena.

Kosanović: Prvi put onemogućeno glasanje na Kosovu sa srbijanskim dokumentima

Predsjednica Centralne izborne komisije Valdete Daka ponovila je da će se na izborima u nedjelju moći glasati samo s "identifikacionim dokumentima Kosova" i upozorila da će svi članovi Komisija koji se ne budu pridržavali smjernica o upotrebi identifikacionih dokumenata snositi pravne posljedice.

Izvor: Al Jazeera

 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.