Građani BiH, Crne Gore i Srbije se najviše žalili Sudu u Strazburu

Majci je prekršeno pravo na poštivanje porodičnog života, garantirano Evropskom konvencijom o ljudskim pravima (Arhiva)

Građani Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine su među onima koji su se u 2018. godini najviše žalili Evropskom suda za ljudska prava u Strazburu.

Najmanje tužbi u istom periodu stiglo je iz Velike Britanije, Danske, Njemačke i Irske.

U godišnjem izvještaju Suda u Strazburu navodi se da je u slučaju prijava iz Srbije njih 1.224 prošle godine nije prihvaćeno, odnosno da je odbačeno, a da su presude donijete u 45 predmeta.

Neki od 45 predmeta objedinjeni su jednom presudom, tako da je po tužbama iz Srbije u Strazburu tokom 2018. godine izrečeno ukupno 13 presuda, od kojih je u 12 slučajeva ustanovljen najmanje jedan prekršaj Konvencije o ljudskim pravima.

Smanjen broj tužbi iz Turske, Rumunije i Mađarske

Najviše presuda donijeto je po tužbama iz Rusije (238), Turske (140) i Ukrajine (86).

Pravo na pošteno suđenje, zabrana torture i nehumanog tretmana te pravo ma slobodu i sigurnost predstavljaju tri oblasti u kojim je Sud u Strazburu najčešće nalazio povredu prava tokom 2018. godine.

Posljednji izvještaj Evropskog suda za ljudska prava ukazuje da je ukupan broj novopodnijetih predmeta u 2018. godini pao za 32 procenta u odnosu na prethodnu godinu, sa 63.350 na 43.100.

To se objašnjava smanjenim brojem tužbi podnijetih prvenstveno iz Turske, Rumunije i Mađarske.

Sud za ljudska prava u Strazburu je od 1959. godine, kada je osnovan, do 2018. godine donio 173 presude po predmetima iz Srbije.

Najčešće ustanovljeni prekršaji odnosili su se zaštitu imovinskih prava i dužinu sudskih procedura.

Trenutno se pred Sudom u Strazburu nalaze 1.793 tužbe iz Srbije, što Srbiju svrstava među deset evropskih država s najvećim brojem “slučajeva na čekanju”.

Izvor: Agencije