Grad New York uklanja Rooseveltovu statuu, Trump se protivi

Trump je osudio proteste i rekao da se demonstranti ponašaju na loš način (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da se protivi uklanjanju statue Theodorea Roosevelta koja se nalazi ispred Muzeja prirodne historije u New Yorku, nakon što je grad najavio da će izaći u susret molbi rukovodstva muzeja i skloniti statuu, za koju mnogi tvrde da simbolizuje rasnu diskriminaciju i kolonijalnu ekspanziju, prenosi Tanjug.

Gradonačelnik New Yorka Bill de Blasio obećao je u nedelju da će grad uslišiti molbu Muzeja prirodne historije i ukloniti statuu Theodorea Roosevelta koja se nalazi ispred zgrade ove ustanove. Statua prikazuje bivšeg američkog predsjednika na konju, sa Afroamerikancem i Indijancem koji se nalaze pored njega.

Mnogi su ocijenili da statua simbolizuje rasnu diskriminaciju i kolonijalnu ekspanziju, dok je De Blasio rekao da su njome Afroamerikanci i autohtono stanovništvo predstavljeni kao podređeni i rasno inferiorni, prenio je Reuters.

Trump osudio proteste

“Smiješno, nemojte to raditi”, napisao je američki predsednik Donald Trump na Twitteru povodom najave da će statua biti uklonjena.

Demonstranti koji protestuju protiv rasizma u Americi i širom svijeta, od vlasti zahtijevaju da uklone spomenike podignute u čast onih koji su podržali ropstvo i imali istaknutu ulogu u kolonijalizmu.

Trump je osudio proteste i rekao da se demonstranti ponašaju na loš način.

“Mentalno nestabilna lijevo orijentisana rulja pokušava da vandalizuje našu historiju, da oskrnavi naše spomenike – naše divne spomenike – da sruši naše statue, da negira i progoni svakoga ko se ne povinuje njenim zahtjevima za apsolutnom i potpunom kontrolom. Mi se nećemo povinovati”, izjavio je Trump prošle nedjelje na skupu pred svojim pristalicama.

Izvor: Agencije