Grabar-Kitarović u Jasenovcu žestoko osudila ustaški režim

Potresno je, istakla je Grabar-Kitarović, čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli 'ovo jasenovačko mjesto užasa, kojima je glas dao predsjednik Rivlin' (EPA)

Dvodnevnu posjetu Hrvatskoj izraelski predsjednik Reuven Rivlin završio je obilaskom spomen-područja Jasenovac.

Sa predsjednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović poklonio se žrtvama koncentracionog logora, među kojima je bilo više od 13 hiljada Jevreja.

Većina Jevreja, koji su živjeli u Nezavisnoj državi Hrvatskoj (NDH), ubijena je ovdje, rekao je Rivlin, naglasivši kako činjenica da su neki bili pod nacističkom okupacijom ne oslobađa moralne odgovornosti.

Od Hrvatske očekuje garanciju da se historija neće zaboraviti.

“Svi smo dužni učiniti svaki napor u čast sjećanja na one koji su poginuli, a ne pružiti ruku zakonodavstvu ili bilo kojem pokušaju da se ošteti ili ušutka historijsko istraživanje onoga što su nacisti i njihovi saradnici učinili. Samo iskrenim i hrabrim suočavanjem s prošlošću i obrazovanjem mlađe generacije, možemo s ovog strašnog mjesta reći „nikad više”, rekao je Rivlin.

Grabar-Kitarović je istakla kako koristi tu prigodu kako bi osudila svaki totalitarni režim – “nacizam, fašizam, komunizam – te istaknuti kako nam je upravo obrazovanje najsnažnije oružje protiv svakog oblika radikalne ideologije, podjela, mržnje i rasizma. Upravo zato najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava Holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu“.

Jasenovačko mjesto užasa

Potresno je, istakla je ona, čuti svjedočanstva onih koji su preživjeli “ovo jasenovačko mjesto užasa, kojima je glas dao predsjednik Rivlin“.

“Dugujemo sjećanje svakom pojedincu stradalom u Holokaustu. Vjerujem kako je to najbolje činiti u tišini, iskrenim ljudskim poklonom žrtvi. Na ovom mjestu, podno jasenovačkog cvijeta, želim iskazati duboku tugu za sve žrtve holokausta u Hrvatskoj i žrtve kolaboracionističkog ustaškog režima tijekom Drugog svjetskog rata koji je donio strašna stradanja židovskoj zajednici, ali i Srbima, Romima i Hrvatima te svima onima koje se smatralo neprijateljima režima onoga vremena. Već sam to učinila i na ovom mjestu stradanja, kao i u Yad Vashemu, Auschwitzu i Muzeju Holokausta u Washingtonu i sada ponovno izražavam najdublje suosjećanje sa stradanjem žrtava Holokausta porijeklom iz Hrvatske, članovima obitelji i potomcima onih kojih više nema“, navela je ona.

Onda je kazala kako su se mnogi ljudi suprotstavili tom i takvom režimu.

“Naglašavam kako su se tom režimu suprotstavili mnogi Hrvati, poginuvši za slobodu i ljudskost, svrstavši našu domovinu na ispravnu stranu povijesti. Suprotstavili su mu se i mnogi hrvatski pravednici među narodima, koji su bili simbolom svjetla i hrabrosti u tami rata i zločina. Na njihovoj hrabrosti iznimno smo im zahvalni”, poručila je hrvatska predsjednica.

Izvor: Al Jazeera i agencije