Grabar-Kitarović položila zakletvu: Vrijeme da se okrenemo budućnosti


Zagreb – 21:38

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i članovi Predsjedništva BiH Dragan Čović i Bakir Izetbegović sastali su se danas u Zagrebu s predsjednicom Republike Hrvatske Kolindom Grabar Kitarović, javlja Anadolu Agency (AA).

Članovi Predsjedništva BiH čestitali su predsjednici Republike Hrvatske na preuzetoj dužnosti i poželjeli joj uspjeh u radu.

Zajednička ocjena sastanka je da su odnosi između BiH i Hrvatske prijateljski i dobrosusjedski, te da se i dalje očekuje nastavak dobre saradnje.

Članovi Predsjedništva BiH i hrvatska predsjednica razgovarali su i o putu BiH ka Evropskoj uniji te aktivnostima i prioritetima bh. vlasti u tom smjeru. Grabar Kitarović izrazila je spremnost Hrvatske da pruži podršku i pomoć Bosni i Hercegovini na putu ka Evropskoj uniji.


Zagreb – 20:45

Predsednica Kosova, Atifete Jahjaga sastala se danas u Zagrebu sa novoizabranom predsednicom Hrvatske, Kolindom Grabar-Kitarović sa kojom je razgovarala o produbljavanju bilateralnih odnosa dve zemlje i evropskoj perspektivi regiona, javlja Anadolu Agency (AA).

Jahjaga je čestitala Grabar-Kitarović na izboru za prvu ženu predsednicu Hrvatske, naglasivši da su Kosovo i Hrvatska dokazali važnu političku i društvenu evoluciju, saopšteno je iz kabineta predsednice Kosova.

Kosovska predsednica je naglasila da su Kosovo i Hrvatska u dobrim prijateljskim i partnerskim odnosima između institucija i građana, kao i dobrim političkim i ekonomskim odnosima, koje dalje treba jačati.

Predsednica Kolinda Grabar-Kitarović zahvalila se predsednici Jahjagi na učešću na ceremoniji njene inauguracije i založila se za nastavak razvoja odnosa između dve zemlje i ponudila podršku procesu evroatlanskih integracija Kosova.

Na marginama ceremonije inauguracije hrvatske predsednice, Jahjaja se sastala i sa predsednikom Mađarske, Janosem Aderom sa kojim je razgovarala o ilegalnoj migraciji građana Kosova u zemlje EU.


Zagreb – 16:36

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ocijenio je u nedjelju da je inauguralni govor hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bio izvrstan, bio je domoljuban i realan, s pozivom na zajedništvo.

“Bilo je izvrsno, dakle optimalan učinak, rekao bih ovog govora. On je domoljuban, on poziva na zajedništvo, on je realan”, istaknuo je Karamarko nakon svečane inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović, u izjavi za RTL televiziju.

“Kroz govor je pokazala da je svjesna teške situacije u kojoj se nalazimo i ono što stalno govorimo – nesloga, nezajedništvo je luksuz na koji ne možemo pristati, posebice u ovim teškim momentima za hrvatsko gospodarstvo, za hrvatsku državu, kada mnogi mladi ljudi napuštaju Hrvatsku. Mi to naprosto moramo zaustaviti”, istaknuo je Karamarko.

Na pitanje može li takvog zajedništva biti i na političkoj sceni i ima li ikoja tema o kojoj se može postići konsenzus, Karamarko je rekao da se svugdje u svijetu ideološki ne slažu desnica i ljevica, ali da je konsenzus obavezan kada je riječ o ljubavi prema domovini i borbi za kvalitetan život u njoj.

“Nemojmo mistificirati zajedništvo na političkoj sceni jer u svim državama na svijeta postoji ljevica, postoji desnica koje se uglavnom ne slažu u nekim ideološkim stvarima, pa tako ni mi. Ali, definitivno, u odnosu prema domovini, ljubavi prema domovini i borbi za kvalitetan život u ovoj domovini, mora postojati konsenzus, on je obavezan”, istaknuo je.

Upitan vidi li ga on, vidi li tu ljubav prema domovini i na suprotnoj političkoj strani, Karamarko je odgovorio: “Pa naravno, ako kvalitetno rade, onda sigurno da vole svoju domovinu. Prema tome, u ovom slučaju oni ne rade kvalitetno, to ćemo morati mi obaviti”.

“Ali, evo, pozivamo ih i sada i predsjednica ih poziva, i u ovom momentu se može početi kvalitetnije raditi”, poručio je Karamarko.


Zagreb – 15:20

Svjetske novinske agencije javljaju u nedjelju da je Kolinda Grabar Kitarović inaugurirana za hrvatsku predsjednicu kao prva žena na toj dužnosti i prenose dijelove njezina govora, posebice one koji se tiču posrnulog gospodarstva zemlje.

“Kolinda Grabar Kitarović prisegnula je kao prva hrvatska predsjednica nakon iznenađujuće pobjede na izborima u najnovijoj državi članici Europske unije”, navodi agencija AP i dodaje da su inauguraciji nazočili deseci regionalnih čelnika i stranih dužnosnika te okupile tisuće njezinih pristaša.

Agencija ocjenjuje da njezina pobjeda na izborima povećava izglede da se na parlamentarnim izborima na vlast vrati HDZ.

Reuters je prenio dio inauguracijskog govora u kojem je Grabar Kitarović pozvala na “široki nacionalni konsenzus” za oživljavanje posrnulog gospodarstva.

Agencija podsjeća da je Grabar Kitarovic pobijedila na predsjedničkim izborima u siječnju kao kandidatkinja konzervativne oporbene stranke HDZ-a, s obećanjem da će potaknuti vladu na čelu sa SDP-om da učini više za gospodarstvo koje je u recesiji od 2009.

Predsjednik u Hrvatskoj bira se na pet godina i odlučuje o vanjskoj politici, obrani i obavještajnim službama, ali nema pravo veta na zakone. Predsjednik također ima pravo sazivati sjednice vlade i nazočiti na njima, ali to se pravo dosad rijetko koristilo. Grabar Kitarović je rekla tijekom svoje kampanje da će sazvati takvu sjednicu u središtu koje će biti gospodarska pitanja, podsjeća Reuters.

France Presse javlja da je nova hrvatska predsjednica, prva žena na toj dužnosti, pozvala na nacionalno jedinstvo radi oporavka gospodarstva.

Inauguracija je održana u nazočnosti stotina građana i regionalnih dužnosnika, među kojima je i srbijanski premijer Aleksandar Vučić, ističe agencija.

Ruska agencija TASS piše da je 46-godišnja Grabar Kitarović najmlađa predsjednica Hrvatske i također naglašava da je prva žena na toj dužnosti.

Navodeći da su inauguraciji nazočila izaslanstva 88 zemalja i međunarodnih organizacija, ističe da se “posebna važnost pridaje nazočnosti premijera Srbije Aleksandra Vučića”. Njegov dolazak se smatra “prijateljskom gestom koja pokazuje da postoji težnja za normalizacijom odnosa između dviju država”.


Zagreb – 14: 30

Građani pristigli iz svih dijelova Hrvatske te iz inozemstva iznimno su zadovoljni svečanom inauguiracijom i porukama koje je prva hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović uputila u nedjelju s Trga sv. Marka.

Građani su pozorno slušali govor nove predsjednice, a ako je suditi po pljesku, posebno ih se dojmila poruka da će Hrvatska biti bogata zemlja, da će nova predsjednica mandat posvetiti mladima, koje vidi kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva.

Pljesak i odobravanje dobile su i najave Grabar-Kitarović da će raditi na rješavanju otvorenih pitanja sa susjedima te da će u odnosima sa Srbijom poseban status imati nestali.

Građani su pozdravili i njezinu najavu da će štititi nacionalne manjine te da je i iseljeništvo Hrvatska i da su mu vrata Hrvatske širom otvorena.

Posebno gromkim aplauzom pozdravljeno je spominjanje branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, dok su se u trenutku kad je nova predsjednica zahvaljivala svojim prethodnicima Ivi Josipoviću i Stjepanu Mesiću čuli povici negodovanja i zvižduci.

Uzvicima odobravanja ispratili su njezinu završnu poruku – “Vjerujem u te, zemljo moja Hrvatska!”

Bilo je prekrasno, oduševljeni smo inauguracijom, to je prva koju smo uživo vidjeli, kaže Zagrepčanin Tomislav, porijeklom iz Slavonije, koji je na Markov trg došao zajedno sa suprugom.

Izdvaja poziv predsjednice na novo zajedništvo i na potrebu da se pokrene gospodarstvo.

Poruke predsjednice upućene mladima s oduševljenjem je dočekala mlada Ana iz Siska.

“Naša je predsjednica dala pravu poruku mladima, vjerujem da će se toga i držati”, rekla je Ana, uvjerena da će Grabar-Kitarović održati obećanje i za mlade napraviti sve što može.

Oduševljena je programom i organizacijom inauguracije što sažima u riječi “savršeno”.

Poziv na novo hrvatsko zajedništvo podržava i hvali i potpredsjednik Hrvatskoga sabora Željko Reiner koji kaže da je predsjednica poslala niz poruka važnih za budućnost Hrvatske.

Inauguracijski govor, kao i cijelu svečanost, hvali i predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza (HNS) Davor Šuker. Jako sam zadovoljan govorom, predsjednica će uvijek imati našu potporu, poručuje čelnik HNS-a.


 

Zagreb – 12:55

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u govoru nakon polaganja zakletve podsjetila Hrvatska već šest godina u ekonomskoj krizi te ocijenila kako teški poremećaji traže žurno i usklađeno djelovanje svih sastavnica državne vlasti, kao i sindikata i poslodavaca.

“Nalazimo se u trenutku koji traži široki nacionalni konsenzus oko ključnih pitanja. Nema ni prostora ni vremena za podjele. Snagu za postizanje takve vrste zajedništva već smo pokazali u nekoliko bitnih trenutaka tijekom protekla dva desetljeća. Krajnje je vrijeme da se i u savladavanju gospodarske krize izdignemo iznad pojedinačnih i stranačkih interesa. Vrijeme je da se okrenemo budućnosti i da provedemo promjene koje je nemoguće odgađati. Valja nam prestati živjeti od novca posuđenog od budućih generacija”, naglasila je.

Kao strateški nacionalni interes istaknula je stvaranje novih radnih mjesta, poručivši kako je u tome ključna privatna inicijativa. Založila se za nultu stopu tolerancije na korupciju i pozdravila sve aktivnosti nadležnih institucija u iskorjenjivanju te pošasti. Upozorila je da se pritom ne smije stvarati antipoduzetnička klima.

Vučić u crkvi Preobraženja Gospodnjeg u Zagrebu [Tanug / Tanja Valić]


Zagreb – 11:16

Od ranog nedjeljnog jutra na Markov trg, gdje će se održati svečana inauguracija prve hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarovic, pristižu brojni građani, koji također žele svjedočiti nedjeljnoj svečanosti.

Na Markovom trgu dotjeruju se posljednji detalji prije podnevne svečanosti kojoj će prisustvovati veliki broj domaćih i stranih zvaničnika.

Brojno tehničko osoblje dotjeruje prostor iz kojeg će svečanost pratiti visoke zvanice, rade se završni rasporedi sjedenja, a od pozornice do Ćirilometodske ulice prostrt je crveni tepih kojim će predsjednica proći do pozornice.

Pozornica, smještena na južnoj strani Markove crkve, dobila je konačni izgled, krase je zastave Republike Hrvatske i Evropske unije, decentni cvjetni aranžmani – na jednoj strani to su bijele ruže, ljiljani i orhideje, na drugoj skromni ružmarin i kameno cvijeće s otoka Brača, prenosi Hina.

Na pozornici je i predsjednički sto na kojem će Grabar Kitarović potpisati svečanu zakletvu, isti onaj na kojem je to učinio i prvi hrvatski predsjednik od stjecanja nezavisnosti Franjo Tuđman.

U jutarnjim satima u Zagreb je stigao i premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji će prisustvovati inauguraciji hrvatske predsjednice.


Rijad – 09:22

Saudijski kralj Salman čestitao je novoj hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, zaželivši joj “zdravlje i sreću” a “prijateljskom hrvatskom narodu stalni napredak i blagostanje”.

“Čuvar dviju svetih džamija kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud poslao je čestitku Kolindi Grabar Kitarović u povodu njezine pobjede na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj”, objavili su saudijski mediji.

Saudijski vladari tradicionalno nose titulu Čuvara dviju svetih džamija, što se odnosi na monarha koji upravlja dvjema najsvetijim džamijama islama – Velikom džamijom u Meki i Poslanikovom džamijom u Medini.

U poruci, kralj joj je uputio najbolje želje, zaželio joj “dobro zdravlje i sreću”, a “prijateljskom hrvatskom narodu stalni napredak i blagostanje”.


Posljednje pripreme

U Zagrebu je sve spremno za inauguraciju novog šefa države, Kolinde Grabar-Kitarović, koja je u drugom krugu izbora 11. januara u neizvjesnoj trci tijesno pobijedila kandidata SDP-a i dosadašnjeg predsjednika Ivu Josipovića.

Na zagrebačkom Markovom trgu u subotu je održana generalna proba ceremonije polaganja zakletve koja će početi danas tačno u podne.

Postavljena je pozornica sa koje će se Grabar Kitarović, nakon što položi i potpiše svečanu zakletvu, primi predsjedničku lentu, oda počast državnoj zastavi i tako postane prva hrvatska predsjednica u historiji, obratiti građanima, prenose agencije.

Zagreb će u nedjelju ugostiti 88 stranih delegacija, od kojih će devet predvoditi šefovi država, četiri predsjednici parlamenata odnosno senata, jednu premijer, dok će ostale delegacije uglavnom biti predvođene ministrima ili ambasadorima.

Polaganju zakletve prisustvovat će, između ostalih, slovenski Borut Pahor, slovački Andrej Kiska, mađarski Janos Ader, makedonski Gjorge Ivanov, predsjedavajući i članovi Predsjedništva BiH, predsjednica Kosova Atifete Jahjaga, dok će Srbiju predstavljati premijer Aleksandar Vučić.

Vučićev dolazak u Zagreb ocjenjuje se kao nastavak otopljavanja bilateralnih odnosa dvije zemlje, pozitivna i korisna vijest, a predstavnici hrvatske vlasti poručuju da je srpski premijer dobrodošao.

Predsjednik Ukrajine Petro Porošenko otkazao je dolazak na inauguraciju, prenose hrvatski mediji.

Porošenko je kao razlog otkazivanja dolaska na inauguraciju naveo sve jače napade proruskih snaga na Debalcevo na istoku Ukrajine, prenio je HRT.

Bilateralni susreti

Grabar Kitarović će u nedjelju nakon ceremonije inauguracije imati 22 bilateralna susreta sa šefovima država i delegacijama.

Nakon što Grabor-Kitarović zvanično preuzme poziciju šefa države, Hrvatska će poslije nekoliko godina ponovo ući u period kohabitacije.

Prirodu novih odnosa između Banskih dvora i Pantovčaka na neki način najavio je u izbornoj noći premijer Hrvatske i predsjednik SDP-a Zoran Milanović veoma oštrim izjavama nakon izbora nove predsjednice.

Pucanj topa i zvona

Početak svečanosti inauguracije, koja će trajati nešto manje od jednog sata, označit će pucanj s Gričkog topa na kuli Lotrščak tačno u podne, uz zvonjavu zvona sa Crkve sv. Marka ispred koje se i održava inauguracija.

Nakon intoniranja himne “Lijepa naša domovino”, sledi inauguracioni govor hrvatske predsjednice koji će trajati blizu 25 minuta.

Ceremonija će biti zatvorena uz muziku četiri hora i vojnog orkestra, nakon čega će Grabar Kitarović moći da čestitaju domaće i strane zvanice na Markovom trgu.

Potom će hrvatska predsjednica ugostiti oko 200 gostiju na prijemu, kao i 40 zvanica na svečanom ručku.

Za praćenje inauguracije akreditirano je blizu 300 domaćih i stranih novinara koji će biti smješteni na prvom spratu Gradske vijećnice, dok će jedan broj fotografa i kamermana pratiti svečanost tik uz pozornicu.

Očekuje se da će inauguraciji prisustvovati i oko 2.000 građana.

Al Jazeera će od 12 sati prenositi svečanost inauguracije Kolinde Grabar-Kitarović.

Izvor: Al Jazeera i agencije