Grabar-Kitarović: Nećemo dozvoliti progon generala

Hrvatski državni vrh garantuje da će biti riješeno pitanje optužnica (Pixsell)

Hrvatski državni vrh poručio je da će zaštititi hrvatske veterane od optužnica za tzv. zločinačko udruživanje iz Srbije i BiH.

Hrvatska predsjednica zahvalila je generalima i svim hrvatskim veteranima na žrtvi i svemu što su učinili u ratu te naglasila da je u njemu izvojevana pobjeda i nezavisnost Republike Hrvatske, ali da su “druge bitke i dalje pred nama”.

“Pri tome ne mislim samo na sigurnosne ugroze, koje vidimo da izrastaju diljem europskog kontinenta, uz naše istočne i južne rubove; pri tome ne mislim samo na migrantsku krizu, koja sa sobom nosi svoje opasnosti i potrebu izgrađivanja sustava domovinske sigurnosti, već i na zaštitu vašeg dostojanstva, vaše slobode, zaštitu istine, u Srbiji, u Bosni i Hercegovini. Ta bitka protiv nepravedno podizanih optužnica za tzv. zločinačke, političke, udružene pokrete i slično. Znamo tko smo, znamo što smo. I ja vam u svoje osobno ime i u ime hrvatske države doista jamčim da ćemo biti uz vas, i da ću se u svakome trenutku boriti da se rat između država ne nastavlja verbalnim putem i prepucavanjem, jer to nije način rješavanja problema”, poručila je Grabar-Kitarović. 

Garancija generalima

Predsjednica hrvatske garantirala je generalima da će biti riješena “pitanja optužnica i mnogih drugih pitanja koja opterećuju odnose Hrvatske i susjednih država”. 

“Ali u svemu tome ćemo braniti čast i dostojanstvo Domovinskog rata, od Chichaga i Washingtona, preko Zagreba, Sarajeva do Beograda i drugdje. To je naša dužnost i moralna obveza”, poručila je.

Od članova Hrvatskog generalskog zbora očekuje i dalje da daju svoj doprinos u razvoj hrvatske države.

“Vjerujem da ćete to nastaviti činiti i da ćemo to sve zajedno prenositi i na vaše nasljednike u hrvatskim Oružanim snagama”, dodala je.
I predsjednik hrvatskog sabora Željko Reiner podsjetio je na ulogu hrvatskih veterana i generala u ratu “što Hrvatska neće zaboraviti”. Također je istakao da ih Hrvatska i danas još itekako treba.

“Zbog svega što ste ste do sada učinili za Hrvatsku, nećemo i ne smijemo dopustit da budete izloženi progonu naših dojučerašnjih agresora i okupatora, a to nam je negdje na pomolu. O tome se šuška, nešto se i ostvaruje. No ja vas uvjeravam, to nitko od nas neće dozvoliti. Hrvatska će bit uz vas, braniti vas i štititi kao što ste i vi branili i štitili Hrvatsku u Domovinskom ratu, nerijetko izlažući vlastite živote neposrednoj ratnoj pogibiji”, naglasio je Reiner.

Spremnost na saradnju

Premijer Hrvatske Tihomir Orešković rekao je da mu je čast biti s članovima Zbora te također naglasio njihovo časno obavljanje dužnosti u ratu i kasnije.

“Pored bogatog iskustva i znanja, iskazali ste i spremnost na suradnju kod brojnih aktualnih pitanja od nacionalnog interesa, ali ste znali i dati konstruktivnu kritiku koja je uvijek dobrodošla”, rekao je.

Predsjednik Zbora Pavao Miljavac istakao je da njegovi članovi imaju intelektualnu moć i iskustvo, ali ih najviše bole “optužnice iz BiH i Srbije te tužba koju su u Chicagu podignule srpske organizacije u SAD-u protiv američke firme Military Professional Resources Inc. (MPRI) da je, kako je rekao, ta tvrtka bila u Hrvatskoj i pripremila i vodila operacije, a što nije istina.

“Mislim da ćemo tu morati zapeti da nas ne bi zadesilo nešto što je neistina i da za to onda moramo plaćati veliki novac”, upozorio je.

Izvor: Agencije