Grabar-Kitarović: Hiljade boraca vraćaju se iz ISIL-a u BiH

Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, kaže Grabar-Kitarović (Reuters)

Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović smatra kako se “treba suočiti s činjenicom da se iz tzv. Islamske države [Irak i Levant – ISIL] u BiH vraćaju tisuće boraca, a ne može se zanemariti niti utjecaj nekih drugih država na BiH”.

Istodobno, naglasila je kako Hrvatska želi cjelovitu i politički neovisnu BiH, s tri jednakopravna naroda.

Komentirajući izjavu ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, koji je prethodno ustvrdio da su “lažni i neutemeljeni navodi o rastućoj opasnosti od radikalnog islamizma u BiH”, kako je to u ponedjeljak objavio Večernji list pozivajući se na Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA), predsjednica Hrvatske rekla je “kako treba pogledati istini u oči”.

“Moramo svi pogledati istini u oči i suočiti se s trendovima koji dolaze, uključujući i povratnike iz tzv. Islamske države, iz borbi u Iraku i Siriji. Njih je nekoliko tisuća već, a ne može se zanemariti ni utjecaj nekih drugih država. Želim da BiH ostane cjelovita, u potpunosti podržavamo suverenitet i političku neovisnost BiH. Želim da čim prije postane članica NATO saveza i Europske unije”, rekla je.

“Moja želja za sve državljane BiH, pripadnike svih triju naroda čiju konstitutivnu jednakopravnost zastupam, jest da oni žive u miru, prosperitetu i da se nikada ne ponovi ništa slično onome što je bilo ‘90-tih godina i da krenu ka boljem životu u kojem će se poštivati svaki pojedinac bez obzira na njegove pripadnosti”, dodala je Grabar-Kitarović.

Naglasila je pri tom da želi apsolutnu sigurnost uz granice Republike Hrvatske.

“Republika Hrvatska dijeli 1.001 kilometar granice s BiH. Hrvatski narod je jedan od tri konstitutivna naroda u BiH i imamo obvezu kao jedna od supotpisnica Dejtonskog sporazuma”, istaknula je Grabar-Kitarović.

Mektić: Ne postoji izvještaj SIPA-e

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić prethodno je potvrdio kako ne postoji izvještaj agencije SIPA nazvan “Žarište vehabijsko-selefijskog prisustva u Bosni i Hercegovini” koji bi potvrdio navode Sigurnosno-obavještajne agencije Hrvatske.

Mektić je sazvao konferenciji za novinare u Sarajevu kako bi se referirao na tekst pod nazivom “Tajne službe: Bosna i Hercegovina postaje centar islamskih ekstremista, mijenja se kulturološka slika Sarajeva” objavljen u zagrebačkom Večernjem listu.

U tom tekstu se navodi, među ostalim, kako je “SIPA, u svom dramatičnom izvještaju otprije nekoliko mjeseci, potvrdila ono na što je upućivala SOA” te da je SIPA izradila izvještaj pod tim nazivom.

“Bosna i Hercegovina ima problema sa terorizmom, ali je opredijeljena za borbu protiv ekstremizma i terorizma. Bezbjednosne agencije odlučne su u borbi protiv tih pojava, ali je nejasno odakle tvrdnja da je SIPA izradila taj izvještaj”, rekao je Mektić.

U međuvremenu on je i nazvao direktora SOA-e te zatražio da se javno izjasni o tome.

“Ako je zaista imao takve informacije, trebala je prvo uslijediti razmjena informacija između dvije zemlje jer u tom segmentu postoji međudržavna saradnja”, rekao je Mektić.

Izvor: Agencije