GP BiH: Građanima BiH dopušten je tranzit kroz Hrvatsku do Neuma

Bisera Turković je rekla kako joj nije poznato zbog čega se Hrvatska odlučila na ovakve mjere (Arhiva)

Granična policija Bosne i Hercegovine (GPBiH) objavila je da je u nedjelju zaprimila informaciju od Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske, u kojoj stoji da je dopušten tranzit državljanima BiH koji putuju u Neum preko Hrvatske (MGP Doljani – MGP Metković), javila je Anadolija.

Kako se navodi, GPBiH je informaciju objavio zbog nedoumica građana, špekulacija i dezinformacija pojedinih medija, te navoda ministrice vanjskih poslova BiH Bisere Turković, koja je najavila recipročne mjere BiH prema Hrvatskoj.

U saopštenju GP BiH se podsjeća da je Odlukom Stožera civilne zaštite Hrvatske od 25. juna 2020. godine propisano da su državljani BiH koji odlaze u Hrvatsku dužni boraviti u samoizolaciji u vlastitom domu ili drugom odgovarajućem prostoru u trajanju od 14 dana od dana ulaska u Hrvatsku.

Turković najavila recipročne mjere

Mjera samoizolacije ne primjenjuje se na putnike koji prilikom ulaska u Hrvatsku prolaze kroz BiH, Kosovo, Srbiju i Sjevernu Makedoniju.

Bisera Turković, koja je i zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, u nedjelju je reagovala na tvrdnje da je na graničnom prijelazu Doljani putnicima iz BiH onemogućen tranzitni prolazak kroz Republiku Hrvatsku prema Neumu, poručivši kako će već sutra predložiti reciprocitet.

„Referišući se na informaciju i činjenicu da je građanima BiH onemogućen čak i tranzit kroz Hrvatsku, nesporno je da će ministarstvo na čijem sam čelu već sutra, prvi naredni radni dan, predložiti reciprocitet“, poručila je Turković.

Izvor: Agencije