Gorivo koje se izlilo u ruskom Arktiku stiglo do obližnjeg jezera

Rezervoar za gorivo elektrane u blizini sibirskog grada Noriljska se urušio, nakon čega se više od 21.000 tona dizela izlilo u rijeke i tlo (EPA)

Gorivo koje je procurilo u ruskom dijelu Arktičkog kruga stiglo je do jezera iz kojeg rijeka teče sjeverno prema okeanu, objavio je tamošnji zvaničnik. 

Rezervoar za gorivo elektrane u blizini sibirskog grada Noriljska prošlog se petka urušio, nakon čega se više od 21.000 tona dizelskog goriva izlilo u rijeke i tlo, javlja Reuters.

Greenpeace je taj incident uporedio s izlijevanjem nafte kompanije Exxon Valdez u blizini Aljaske 1989, što se smatra jednom od najvećih ekoloških katastrofa u historiji.

Vlasti pokušavaju počistiti i zadržati širenje goriva, koje je stiglo do jezera Pjasino, udaljenog dvadesetak kilometara od Noriljska, prenosi Hina.

Spriječiti da gorivo uđe u rijeku Pjasinu

“Gorivo je ušlo u jezero Pjasino”, objavio je Aleksandar Us, guverner Krasnojarskog kraja. 

“Sada je važno spriječiti da uđe u rijeku Pjasinu, koja teče prema sjeveru. To bi trebalo biti moguće”, dodao je. 

Jezero Pjasino dugo je približno 70 kilometara, a iz njega do Karskog mora, dijela Arktičkog okeana, teče rijeka Pjasina.

Vjeruje se da je nesreću uzrokovalo odmrzavanje permafrosta koje je urušilo temelje spremnika goriva

“To bi negativno utjecalo na zalihe vode, životinje koje je piju i biljke koje rastu na obali rijeke”, rekao je Vasilj Jablokov, čelnik Greenpeacea za klimatska pitanja u Rusiji. 

Loše upravljanje incidentom

Noriljsk, zabačeni grad s otprilike 180.000 stanovnika, smješten je u Arktičkom krugu i izgrađen je oko kompanije “Nornikelj”, vodećeg svjetskog proizvođača nikla i paladija.

Us je naglasio da je ta katastrofa najgora te vrste na Arktiku i u modernoj ruskoj historiji te da se mora istražiti zašto je toj kompaniji trebalo dva dana da izvijesti vlasti o nesreći i u početku pruži pogrešno objašnjenje.

Grad Noriljsk obećao je pokriti troškove čišćenja te objavio kako se vjeruje da je nesreću uzrokovalo odmrzavanje permafrosta, što je urušilo temelje rezervoara.

Predsjednik Vladimir Putin prošle sedmice proglasio je vanredno stanje u toj regiji te je kritizirao lokalne vlasti zbog lošeg upravljanja incidentom.

Izvor: Agencije