Goraždanski metal bend posvetio pjesmu Sirijcima

Inspiraciju crpe iz svakodnevnice i napominju kako je potrebno samo biti realan, otvoriti oči i srce prema drugima (Ustupljeno Al Jazeeri)

Piše: Elma Geca

„Life and Death“, prvi goraždanski heavy metal bend u historiji grada na Drini, iako postoji godinu dana, već je osvojio srca poklonika ove vrste muzike u BiH, ali i mnogo šire. 

Bend koji čine Haris Sijerčić, gitara i vokal, Arnel Spirjan, bass i Adnan Došlo, bubanj, predstavljaju trio koji nastoji srušiti predrasude o metal muzici i pokazati da u svijetu heavy metala ne postoji mjesto za rasizam i diskriminaciju. 

„Sviramo heavy metal upravo iz tog razloga što se tim muzičkim žanrom na najbolji način mogu izraziti emocije, ali i ukazati na probleme koje svakodnevno proživljavamo. To je zasigurno najiskreniji muzički pravac koji ne poznaje granice, kako u muzičkom tako i liričkom smislu. S obzirom da je spoj i drugih muzičkih pravaca kao što su jazz, blues i klasična muzika, svako može pronaći nešto za sebe u tom izvanrednom muzičkom izražaju. Ratove u svojim pjesmama strogo osuđujemo. Naši tekstovi veličaju život i planetu Zemlju, dali smo akcenat međuljudskim odnosima i međusobnom poštivanju. Uvijek ćemo biti na strani onih koji pate i proživljavaju nepravdu dok mi živimo u slobodi“, kažu momci iz benda koji se bave isključivo autorskim radom jer, kažu, zašto svirati nešto tuđe kada se toliko toga ima za reći.

Žrtve rata

U namjeri da podsjete da zlo nikad ne spava i da ukažu na svijest onih koji su zaslijepljeni mržnjom, svoju prvu pjesmu koja najavljuje album prvijenac koji snimaju, članovi benda posvetili su nedužnim žrtvama rata koji bjesni u Siriji.

„Singl ‘The Reign Of Terror And Pain’ (The Word Of Hope To The Syrian People) posvetili smo svim nedužnim žrtvama rata u Siriji, bez obzira koje religije, nacije ili boje kože boje oni bili. Svi smo mi isti i svi mi zaslužujemo pravo na život. Upravo o tome govori ova pjesma koja poziva nacije svijeta da zaustave krvoproliće nedužnih i nemoćnih.

“Dobijamo pozive za intervjue i radio gostovanja od Amerike do Njemačke. Činjenica je i da se pjesma zadržala šest sedmica na jednoj njemačkoj muzičkoj top-listi gdje su nas održavali glasovi fanova i to je za prvu pjesmu jednog benda koji dolazi iz male sredine i više nego odlično. S druge strane, uvijek će da postoje oni koji sve promatraju kroz prizmu mržnje, a takvi nas ne interesuju i zaobilazimo ih u širokom luku. Predrasude su jedan od najvećih neprijatelja čovjeka. Neka vas ova pjesma podsjeća da je sloboda najdragocjenija  i da je dužnost svih nas da pokažemo suosjećanje prema onima koji trenutno pate dok mi slobodno dišemo i imamo sve uslove ovog svijeta. Majka priroda i čovječanstvo zaslužuju mnogo bolje od onoga što trenutno dobijaju. Probudimo se“, poručuju Goraždani koji su nedavno imali koncert u Sarajevu sa švedskim heavy metal bendom „Sanctrum“ u okviru njihove evropske turneje.

Izvor: Al Jazeera