Google pristao platiti Francuskoj gotovo milijardu eura

Google je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu 500 miliona eura i platiti dodatnih 465 miliona eura poreza (EPA)

Američki tehnološki div Google pristao je platiti gotovo milijardu eura francuskim vlastima kako bi se okončala istraga o fiskalnoj prevari pokrenuta prije četiri godine, u nagodbi koja bi mogla stvoriti pravni presedan za ostale tehnološke kompanije koje posluju u Francuskoj, prenosi agencija Hina.

Francuski istražioci pokušavaju otkriti je li Google, koji ima evropsko sjedište u irskoj prijestonici Dublinu, izbjegao plaćanje taksi državi tako što nije prijavio sve svoje aktivnosti u Francuskoj.

Google je nagodbom pristao podmiriti novčanu kaznu u iznosu 500 miliona eura i platiti dodatnih 465 miliona eura poreza, naveo je tehnološki div u saopćenju.

Google, dio konglomerata Alphabet, plaća mali iznos poreza u većini evropskih država jer gotovo svu prodaju prijavljuje u Irskoj. To je moguće zahvaljujući rupi u međunarodnom poreznom zakonu, ali zavisi i od osoblja u Irskoj koje zaključuje sve kupoprodajne ugovore.,

“Sporazum dozvoljava nagodbu za sve ranije sporove”, rekao je advokat Googlea Antonin Levy na ročištu na pariskom sudu.

Pravni presedan

Iznos poreza koji će platiti manji je od 1,6 milijardi eura, koliko je francusko Ministarstvo finansija zatražilo nakon što su pretreseni uredi Googlea u Parizu 2016. Tada je Ministarstvo odbacilo mogućnost postizanja nagodbe s kompanijom.

Ministar budžeta Gerald Darmanin rekao je u četvrtak za novine Le Figaro da će nagodba stvoriti pravni presedan i da su u toku razgovori s nekoliko drugih firmi, ali nije htio otkriti o kome je riječ.

Francuska se snažno zalagala za uvođenje digitalnog poreza u svim zemljama članicama Evropske unije, ali je nailazila na otpor Irske, Danske, Švedske i Finske.

Na kraju je uvela nacionalni porez, zbog čega je američki predsjednik Donald Trump zaprijetio uvođenjem poreza na francuska vina u znak odmazde.

“Još smo uvjereni da koordinirana reforma međunarodnog poreznog sistema najbolje pruža jasan okvir firmama koje posluju širom svijeta”, poručio je Google.

Izvor: Agencije