Google odaje počast Marlene Dietrich

Rođena 1901. u Berlinu, Dietrich se odlučila za glumačku karijeru i odrasla je s jakim političkim uvjerenjima (Getty Images)

Opisivana kao “divlje originalna” i nazivana devetom najvećom glumicom klasične holivudske kinematografije, Marie Magdalene Dietrich proslavila bi 116. rođendan u srijedu. U njenu čast Google mijenja svoj logo “doodleom” u 24 države.

Tokom Drugog svjetskog rata Dietrich je bila veoma poznata zabavljačica u Sjedinjenim Američkim Državama i mnogi joj odaju počast za pomaganje ljudima koji su tokom rata pobjegli iz Njemačke i Francuske. Također im je pomagala finansijski i zalagala se da dobiju američko državljanstvo.

U nekoliko navrata pohvaljivana je za jačanje morala na linijama fronta tokom rata. Među nagradama koje je dobila nalaze se američka Medalja slobode i Orden Legije časti Francuske. Također je u Belgiji proglašena vitezom Leopoldovog reda.

Američki filmski institut 1999. godine proglasio je Dietrich devetom najvećom glumicom klasične holivudske kinematografije.

Filmovi zabranjeni u Njemačkoj

Rođena 1901. godine u Berlinu, Dietrich se odlučila za glumačku karijeru i odrasla je s jakim političkim uvjerenjima.

Protivila se nacizmu i pomagala je mnogim prijateljima da pobjegnu kad je Hitler počeo hapsiti Jevreje.

U intervjuima je govorila da su joj nacistički agenti nudili da glumi u filmu po izboru, no ona je to odbila.

Državljanka SAD-a postala je 1939. i odrekla se njemačkog državljanstva. Njeni filmovi bili su zabranjeni u Njemačkoj.

– SAD je ušao u Drugi svjetski rat u decembru 1941, a glumica je prva među poznatim ličnostima prodavala ratne obveznice, osiguranje duga za finansiranje vojnih operacija.

Postala je simbol slobodne Njemačke. Učestvovala je u antinacističkim emisijama na njemačkom jeziku i tokom tri godine učestvovala je u priredbama za pola miliona pripadnika savezničkih trupa i ratnih zarobljenika širom sjeverne Afrike i zapadne Evrope.

Nastupala nedaleko od njemačkih linija

Tokom dvije duge turneje 1944. i 1945. nastupala je za savezničke trupe u Italiji, Velikoj Britaniji i Francuskoj, a potom je otišla u Njemačku. Kad su je pitali zašto je to uradila, uprkos očitoj opasnosti zbog boravka nekoliko kilometara od njemačkih linija, ona je odgovorila: “aus Anstand” – “iz pristojnosti”.

Veliku turneju po SAD-u imala je od januara 1942. do septembra 1943 (samo na pacifičkoj obali nastupila je pred 250.000 vojnika) i navodno je prodala više ratnih obveznica od bilo koje zvijezde. Billy Wilder, austrijsko-američki filmaš, kasnije je kazao kako je ona na frontu bila više od Eisenhowera.

Dietrich je 1930. glumila u romantičnoj drami Maroko, priči o pjevačici u kabareu i legionaru koji se zaljube tokom Rifskog rata, oružanog sukoba vođenog tokom 1920-ih između kolonijalne sile Španije (kojoj se kasnije pridružila Francuska) i berberskih plemena iz planinske regije Rif u Maroku. Film je imao četiri nominacije za Oscara, među njima i nagradu za najbolju glumicu, i izabran je za konzervaciju u Nacionalnom filmskom registru SAD-a.

Izvor: Al Jazeera