Google: Neutralizirali smo svoj povijesni otisak ugljen-dioksida

Google je uložio u ekološki neutralne obnovljive izvore energije, dovoljne da kompenziraju sav CO2 koji je kompanija u povijesti generirala (EPA)

Google je među prvim kompanijama u svijetu koja je, još 2007. godine, postala ugljično neutralna. Deset godina nakon toga Google je objavio i kako se njihova aktivnost u cijelom svijetu napaja iz obnovljivih izvora energije ili su oni nadoknađeni iz drugih izvora, te da održavaju “najzeleniji” sistem u digitalnom oblaku na svijetu.

Kompanija je ove sedmice postigla i novi cilj – od 14. septembra i službeno je ugljično neutralna, poništavajući svoj ukupni povijesni ugljični otisak od osnivanja. To su postigli kupovinom kvalitetnih ugljičnih “offseta”, tj. ulaganjem u ekološki neutralne obnovljive izvore energije. Oni su kupljeni u dovoljnoj mjeri da kompenziraju sav CO2 koji je Google u povijesti generirao, a koji je kasnije završio u Zemljinoj atmosferi, objavio je Sundar Pichai, izvršni direktor kompanije, prenosi Bug.hr.

Novi planovi i napori

Google najavljuje i da će biti prva velika kompanija u svijetu koja će raditi na sto posto obnovljivim izvorima energije, bez emisije ugljen-dioksida, do 2030. godine, u svim podatkovnim centrima i kampusima diljem svijeta. Ovaj izazov značajno je veći od onoga ispunjenog 2007. godine, kada je “višak” emitiranoga ugljen-dioksida poništen kupovinom energije iz obnovljivih izvora.

Njihovi napori u ekološkoj sferi pomoći će, kažu, da čak 500 gradova širom svijeta smanji svoj ugljični otisak, a i otvorit će preko 20 hiljada novih radnih mjesta povezanih s čistom energijom u cijelom svijetu, i to do 2025. godine. Ove aktivnosti dio su Googleovog programa održivosti i borbe protiv klimatskih promjena, kako unutar njihove kompanije tako i kod njihovih partnerskih kompanija.

Izvor: Agencije