Oglasi

Google gasi YouTube kanale povezane s Iranom

Najveći svjetski pretraživač je također uklonio šest blogova na Bloggeru i 13 Google naloga.
Navodno su se preko YouTube kanala nastojale širiti dezinformacije u SAD-uIlustracija

Kompanija Google je identificirala i ugasila 39 YouTube kanala povezanih s navodnim pokušajem Irana da širi dezinformacije u SAD, prenosi Reuters.

Osim toga, Google je također uklonio šest blogova na Bloggeru i 13 Google naloga.

"Naša istraga o ovim temama je u toku. Nastavit ćemo dijeliti naše nalaze s policijom i drugim relevantnim vladinim entitetima u SAD-u i drugdje", poručio je Google.

Kompanije Facebook, Twitter i Alphabet kolektivno su u utorak ugasile više stotina naloga povezanih s navodnom iranskom propagandnom operacijom.

Aktivnosti iz Irana, ali i iz Rusije

Iz kompanije Facebook tada su objavili kako su operacije manipuliranja za cilj imale Latinsku Ameriku, SAD, Veliku Britaniju i Bliski istok.

"Neke od tih aktivnosti inicirane su iz Irana, druge iz Rusije. Radilo se o različitim kampanjama i nismo identificirali nikakvu vezu ili koordinaciju među njima", istaknuo je na svom blogu Facebook.

Ta kompanija je također priznala da joj nije moguće sama se nositi s problemom te navela kako je surađivala sa snagama reda, stručnjacima i ostalim kompanijama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.