Oglasi

Godišnja inflacija u Turskoj skočila na skoro 25 posto

Indeks potrošačkih cijena iznosio 24,5 posto u septembru, znatno više od međugodišnje inflacije u augustu od 17,9 posto.
Lira, Turska lira, NovacTurska lira je od početka ove godine deprecirala za blizu 40 posto prema dolaruAP - Ilustracija

Stopa inflacije u Turskoj skočila je u rujnu na gotovo 25 posto međugodišnje uslijed pada vrijednosti lire, priopćila je državna statistika.

Prema podacima Državnog instituta za statistiku, objavljenim u srijedu, indeks potrošačkih cijena je iznosio 24,5 posto u rujnu 2018. u odnosu na prethodnu godinu.

To je znatno više od registrirane međugodišnje inflacije u kolovozu od 17,9 posto, prenosi Tanjug agenciju AP.

Turska lira je od početka ove godine deprecirala za blizu 40 posto prema dolaru uslijed zabrinutosti zbog ekonomske politike turskog predsednika Recepa Tayyipa Erdogana i diplomatsko-trgovinskog spora sa Sjedinjenim Državama, dodaje američka agencija.

Zbog trgovinskog spora sa SAD-om, vrijednost turske lire značajno opala te se ekonomska situacija Turske trenutačno pogoršala.

Uzajamno nametanje sankcija

Prošlog mjeseca, turska središnja banka je oštro povećala referentnu kamatnu stopu sa 17,75 posto na 24 posto, u nastojanju da obuzda inflaciju i zaustavi valutnu krizu, unatoč Erdoganovom protivljenju podizanju kamate.

Sjedinjene Države i Turska su si uzajamno nametnuli sankcije, nakon što je američki predsjednik Donald Trump pokušao uvjeriti turskog predsjednika na oslobađanje pastora Andrewa Brunsona, koji odbija optužbe o uključenosti u pokušaj vojnog udara protiv Erdogana prije dvije godine.

Trump je udvostručio carine na uvoz čelika i aluminija iz Turske, a Turska je udvostručila tarife na pojedine američke proizvode, poput putničkih automobila, alkohola i cigareta, kao odgovor na američke napade na tursku ekonomiju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.