Glumac Mirsad Ibišević: Kako je jedna taksi vožnja promijenila sve

Nije neka velika razlika između kinematografije u Irskoj i na Balkanu, kaže Ibišević (Ustupljeno Al Jazeeri)

Glumac Mirsad Ibišević rođen je u Višegradu gdje je proveo djetinjstvo da bi potom došao u Sarajevo. Svoju mladost proveo je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine u kojem je osnovao porodicu i dočekao rat. Ibišević od 1994. godine živi u Dublinu gdje gradi svoju karijeru.

“Glumu ili imate ili nemate u sebi. Osjetio sam tu magiju još kao dijete, međutim život me je odveo daleko od tog svijeta”, kaže Mirsad Ibišević.

Tri ranjavanja

Bosnu i Hercegovinu napustio je nakon medicinske evakuacije.

“Uhhh, kakva sjećanja. Nakon trećeg ranjavanja bio sam nepokretan 99 dana – u kući dvije djevojčice, jednoj tri godine, drugoj četiri. Probude se ujutro i znaju da nema ništa za doručak, ne plaču, šute, ništa i ne traže, a meni srce puca”, priča Ibišević.

Ubrzo mu dolazi vijest da svi zajedno idu u inostranstvo za nastavak liječenja.

Napomena o autorskim pravima

Preuzimanje dijela (maksimalno trećine) ili kompletnog teksta moguće je u skladu sa članom 14 Kodeksa za štampu i online medija Bosne i Hercegovine: “Značajna upotreba ili reprodukcija cijelog materijala zaštićenog autorskim pravima zahtijeva izričitu dozvolu nositelja autorskog prava, osim ako takva dozvola nije navedena u samom materijalu.”

Ako neki drugi medij želi preuzeti dio autorskog teksta, dužan je kao izvor navesti Al Jazeeru Balkans i objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

Ako neki drugi medij želi preuzeti kompletan autorski tekst, to može učiniti 24 sata nakon njegove objave, uz dozvolu uredništva portala Al Jazeere Balkans, te je dužan objaviti link pod kojim je objavljen naš tekst.

“Odbio sam prvi poziv jer su me htjeli poslati bez porodice. Sljedeći dan je ponovo kurir došao i rekao da se pakujemo svi i idemo u Ameriku. To je kao da sada dobijete deset miliona na lotu, i još veća sreća”, prisjeća se.

Taksi vožnja

Prije osam godina radeći kao taksist u Irskoj, dobio je vožnju putem radio stanice, i u vozilo mu je ušao mlađi momak koji je išao za aerodrom.

“Krenuli smo pričati da bih ja saznao da je glumac, glavni lik u najaktuelnijoj seriji u Irskoj, Killian Scott. Rekao sam mu za moju ljubav prema glumi i o svom skromnom iskustvu. Uputio me je na koje kurseve da idem i kojim casting agencijama da se obratim. Ostali smo u kontaktu sve dok nije otišao u Ameriku da igra u njihovim projektima”, govori Ibišević.

Od tog trenutka kreće Mirsadova borba za svaku sekundu angažmana.

“Ja glumu volim i koristim svaku priliku, ne radim to da bi bio ponosan ili ne, raduje me svaki angažman, naravno da mi je najupečatljivija scena u američkoj seriji Penny Dreadful, desila se na samom početku i u sceni sam sa bivšim Jamesom Bondom, Timothyjem Daltonom. Draga mi je i uloga u irskoj seriji Taken Down,  a 2015. godine igrao sam taksistu u irskoj seriji Fair City u jednoj epizodi. Također, bio sam dio francuskog filma u kojem je radnja u ratnom Sarajevu, Sympathy for the Devil i sve te uloge su kratke i slatke”, kaže Ibišević.

Osvajanje posla

Dodaje da je i danas teško dobiti ulogu.

“Svi hoće Messija i Ronalda i njima ravne, a mnogi nogometaši moraju duplo više raditi da bi uopće bili u prvih jedanaest. Top glumci ne mogu osvojiti posao i biraju uloge, ja sam u kategoriji koja ne bira i bori se za svaku minutu. Dobro je biti svjestan i realan”, ističe.

Smatra da nije neka velika razlika između kinematografije u Irskoj i na Balkanu.

“Možda Srbija izbaci više filmova od Irske, a i Hrvatska serija. Žao mi je što je u Bosni i Hercegovini još gore, a imamo tako dobre talente. Irsku vade američki projekti koji koriste prostor i opremu u Irskoj, jer je Irska vrlo povoljna sa porezima za snimanje”, mišljenja je naš sagovornik. 

Preozbiljne posljedice

Odgovorio je i na pitanje šta za njega predstavlja Bosna i Hercegovina i Sarajevo.

“To sam ja, tu sam prvi zrak udahnuo, prvu kap vode popio i prvu riječ izgovorio. Sve može u meni umrijeti, ali Bosna ne. Sarajevo je mjesto koje osjećam kao svoj dom, tu sam proveo najljepše i najteže trenutke života”, kaže Mirsad Ibišević koji smatra da je Sarajevo Film Festival veliki događaj i jedna od najpozitivnijih manifestacija nakon rata te da je fasciniran onim što je vidio prošle godine.

Kao i sve drugo, pandemija korona virusa je paralizovala i kinematografiju.

“Evo gotovo pa četiri mjeseca avioni su prizemljeni, šta više reći, ovo je strašno u svakom pogledu. Sve produkcije su zaleđene i pandemija ostavlja preozbiljne posljedice. Ja sam prestao u životu planirati, krupne su mi se stvari izdešavale, a nisam ih ni želio ni planirao. Želim više angažmana u svijetu filma dok nisam prestario”, zaključuje Ibišević.

Izvor: Al Jazeera