Gheit: Bez dogovora o povratku Sirije u Arapsku ligu

Ahmed Aboul-Gheit, Arapska liga
Generalni sekretar Arapske lige rekao je prošlog mjeseca da nema jasne arapske pozicije u odnosu na obnovu članstva Sirije (EPA)

Glavni tajnik Arapske lige Ahmed Aboul-Gheit rekao je u ponedjeljak u Libanonu kako zasad nema dogovora o povratku Sirije u tu organizaciju.

Gheit je izjavu dao nakon sastanka s predsjednikom Libanona Michelom Aounom.

Prema njegovim riječima, dogovor bi doveo do sastanka ministara vanjskih poslova arapskih zemalja o tom pitanju, ali “dosad nema takvog razvoja događaja”, prenosi Beta.

Sirijsko članstvo u Arapskoj ligi suspendirano je 2011., nakon početka sukoba vladinih snaga i prosvjeda.

Prosvjedi su kasnije prerasli u oružanu pobunu i rat.

Libanon je prošlog mjeseca na jednom arapskom ekonomskom skupu apelirao da Arapska liga obnovi članstvo Sirije, označivši “povijesnom sramotom” činjenicu da ta zemlja nije u toj organizaciji, prenijele su tada agencije.

Liban: Ne nanositi historijsku sramotu

Libanonski ministar vanjskih poslova Gebran Bassil rekao je to prije sastanka arapskih ministara u Bejrutu pred regionalni samit.

Šef diplomacije Libanona kazao je da ta zemlja najviše nedostaje na konferenciji i da “ne bi trebalo čekati na dozvolu za njezin povratak, kako se ne bi nanosila povijesna sramota suspendiranjem člana zbog vanjskih naredbi”.

Glavni tajnik Arapske lige rekao je novinarima tada kako nema jasne arapske pozicije u odnosu na obnovu članstva Sirije.

“Postoje različiti pogledi”, rekao je Aboul-Gheit nekoliko sati nakon što je njegov pomoćnik Houssam Zaki ocijenio da je povratak Sirije neminovan, istaknuvši da ta zemlja nikad nije izbačena nego samo suspendirana.

Uz ključnu političku i vojnu podršku Rusije i Irana, sirijski predsjednik Bashar al-Assad izgleda kao pobjednik u ratu u Siriji i neke arapske zemlje pozivaju da Sirija bude primljena natrag.

Izvor: Agencije