Gentiloni dobio povjerenje za sastav nove vlade

Gentiloni je izjavio da je spreman podržati posrnule italijanske banke (Anadolija)

Italijanski premijer Paolo Gentiloni dobio je u srijedu povjerenje Parlamenta, čime je otvoren put za njegovu vladu da vodi Italiju do narednih izbora, javlja Anadolija.

Njegov prethodnik Matteo Renzi podnio je ostavku jer ustavne promjene koje je predložio nisu dobile podršku građana na nedavno održanom referendumu.

Senat je glasao sa 169 glasova za i 99 protiv nakon što je dan ranije Gentiloni lako dobio povjerenje Donjeg doma Parlamenta.

Gentilonija sada čeka prvi veliki međunarodni susret u njegovom mandatu jer će već u četvrtak prisustvovati samitu Evropskog vijeća.

Podrška posrnulim bankama

Rekao je da su njegovi prioriteti poticanje ekonomskog rasta juga Italije, obnova centralnog dijela zemlje pogođenog zemljotresima i pomoć zastupnicima u osmišljavanju novog izbornog zakona.

Gentiloni je ranije izjavio da je spreman podržati posrnule italijanske banke i da će tražiti više pomoći od Evropske unije u borbi s migrantskom krizom.

U govoru pred Parlamentom rekao je da će nastaviti borbe svog prethodnika Renzija s EU-om, koja se zalaže za fleksibilna fiskalna pravila i veću saradnju u podjeli kvota za migrante koji su došli do italijanske obale preko Afrike i Bliskog istoka.

Izvor: Agencije