Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju o sprečavanju epidemija

Epidemije izazivaju haos u dugoročnom društvenom i ekonomskom razvoju, navodi se u rezoluciji (EPA)

Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila je u utorak rezoluciju kojom se proglašava 27. decembar Međunarodnim danom pripravnosti na epidemiju, kako bi se zadržala pažnja svjetske javnosti na potrebu jačanja globalnih mjera u sprečavanju pandemija poput COVID-19.

Rezolucija, usvojena konsensuzom u 193-članoj Generalnoj skupštini, izražava “duboku zabrinutost razornim posljedicama velikih zaraznih bolesti i epidemija, pojačanu aktuelnom pandemijom bolesti COVID-19, izazvane korona virusom, po ljudske živote”.

Izvjeći haos i krize

Epidemije “izazivaju haos u dugoročnom društvenom i ekonomskom razvoju” i stvaraju zdravstvene krize koje “prijete novim pritiscima na ionako preopterećene zdravstvene sisteme, prekidom globalnih lanaca snabdijevanja i izazivaju nesrazmjerna razaranja među životima ljudi i ekonomijama najsiromašnijih i najranjivijih zemalja”, navodi se u rezoluciji.

Generalna skupština UN-a je istaknula urgentnost robustnih sistema javnog zdravstva i izrazila duboku zabrinutost da bi, bez međunarodne pažnje, “buduće epidemije mogle nadmašiti prethodne po intenzitetu i težini”, prenosi Fena, pozivajući se na AP.

Izvor: Agencije