General: Za završni obračun s ISIL-om treba još tri mjeseca

Kad se fizički ukloni bivši 'halifat' ISIL-a u Siriji, snage međunarodne koalicije ostat će na terenu kako bi spriječile preustroj boraca te grupe (EPA)

Borba međunarodne koalicije s posljednjim borcima grupe Islamska država Irak i Levant u dolini Eufrata u Siriji mogla bi potrajati još “najmanje dva do tri mjeseca”, ocijenio je zapovjednik francuskih snaga u koaliciji, general Francois Parisot.

“Još sudjelujemo u borbama koje bi mogle potrajati barem dva do tri mjeseca”, premda posljednji borci ISIL-a drže tek teritorij kojega se veličina procjenjuje na “30 sa 10 km”, rekao je general Parisot na telekonferenciji s novinarima Pentagona, prenosi Hina.

Područje koje ISIL još kontrolira je u dolini Eufrata, između Hajina i Boukamala, u pokrajini Deir ez Zoru, na istoku zemlje, dodao je, ocijenivši da ISIL još ima “nekoliko stotina” boraca.

‘Kraj ISIL-a’

“Nadamo se da ćemo se u idućim sedmicama riješiti ove baze”, dodao je vojni dužnosnik koji zastupa Francusku u zapovjedništvu međunarodne koalicije pod američkim vodstvom.

“Bit će to kraj bilo kakvog područja u posjedu ili pod kontrolom DAESH-a”, dodao je, koristeći se arapskim nazivom za ISIL.

Kada jednom potpuno fizički uklonimo bivši “halifat” ISIL-a u Siriji, snage međunarodne koalicije ostat će na terenu kako bi spriječile preustroj boraca te grupe, rekao je.

Oružana grupa je uglavnom potisnuta s goleme teritorije koji je 2014. osvojila u Iraku i u Siriji.

No borci te grupe su još prisutni na jugozapadu, gdje su na meti zračnih udara sirijskog režima i njegova ruskog saveznika. ISIL-ove ćelije su aktivne i u pokrajini Idlibu, na sjeverozapadu Sirije i u iračkoj pustinji, na granici sa Sirijom.

Izvor: Agencije