General SAD-a na vojnom sudu zbog silovanja

Optužnica opisuje generala Sinclaira kao seksualnog predatora koji je zloupotrebljavao položaj (AP)

Suđenje američkom generalu Jeffreyju Sinclairu, optuženom za silovanje podređene oficirke, počelo je u utorak na vojnom sudu Fort Braggu u Južnoj Karolini, saznaje se od američke kopnene vojske.

Protiv bivšeg istaknutog oficira vojske Sjedinjenih Američkih Država i drugog komandanta prestižne 82. avijatičarske divizije generala Sinclaira (51) podignute su 22 optužnice, među kojima i za silovanje, preljub i neprilično ponašanje, prenose agencije.

Generalu prijeti doživotni zatvor, a optužen je da je bio u preljubničkom odnosu tokom tri godine sa 17 godina mlađom ženom, naročito tokom boravka u Iraku i Afganistanu, što je ponašanje koje se kažnjava na vojnom sudu.

Priznao preljub, negirao prisilu

Ta žena, kapetan po rangu, također ga optužuje za silovanje i prijetnje smrću njoj i njenoj porodici.

General je priznao preljub, ali je negirao prisilu, prenosi mjesni dnevni list Layetteville Observer. Optužnica opisuje generala kao seksualnog predatora koji je zloupotrebljavao položaj.

Procesi na vojnim sudovima visokim oficirima su vrlo rijetki u Sjedinjenim Američkim Državama, ali američka vojska je posljednjih mjeseci suočena s brojnim problemima zbog ponašanja nekih generala.

Izvor: Agencije