Oglasi

Gazprom: Rusija opskrbljuje trećinu potreba EU-a za plinom

EU je postala zabrinuta zbog uloge Gazproma kao vodećeg opskrbljivača otkad su opskrbe bile prekidane zbog spora s Ukrajinom.
Gazprom, Rusija, PlinTvrtka procjenjuje da je opskrbila 31 posto europskih plinskih opskrba u 2015., što je već bilo rekordnoReuters - Arhiva

Rusija je opskrbila blizu trećine europskih potreba za plinom u 2016., što je rekordna količina, unatoč napetostima s Europskom unijom i želji bloka da smanji ovisnost o ruskim opskrbama.

U najnovijem izdanju Gazpromova časopisa Plavo gorivo navodi se da "Udjel Gazpromova plina u Europi stalno raste i gotovo je dosegao trećinu europske potrošnje", prenosi Hina.

Pojačana zabrinutost EU-a

Tvrtka procjenjuje da je opskrbila 31 posto europskih plinskih opskrba u 2015., što je već bilo rekordno.

"Već smo na tragu da postignemo apsolutni rekord godišnjih plinskih isporuka, i iz sovjetskog doba i povijesti moderne Rusije", dodaje se.

EU ukupno uvozi polovicu svojih potreba za plinom, ali blok je postao pojačano zabrinut zbog uloge Gazproma kao vodećeg opskrbljivača otkad su ruske opskrbe bile dvaput prekinute tijekom spora s Ukrajinom o cijenama.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.