Gazprom: Izgrađeno više od 20 posto Sjevernog toka 2

Sjeverni tok 2, Plin, Plinovod
Troškovi izgradnje procjenjuju se na 9,5 milijardi eura, a prvi plin bi iz tog plinovoda trebao bi poteći krajem ove godine (EPA)

Gazprom je već izgradio više od 20 posto plinovoda Sjeverni tok 2 i radovi se odvijaju po planu, izjavio je direktor te ruske plinske kompanije Aleksej Miler.

On je to rekao novinarima u Bruxellesu, gdje su održani trilateralni pregovori između Rusije, Ukrajine i EU-a o plinu, prenosi ruska agencija Tass.

Projekt Sjeverni tok 2, koji se proteže od obale Rusije preko Baltičkog mora do Njemačke, obuhvaća izgradnju dva kraka, koja imaju ukupan kapacitet 55 milijardi kubnih metara plina godišnje.

Troškovi izgradnje procjenjuju se na 9,5 milijardi eura, a prvi plin bi iz tog plinovoda trebao bi poteći krajem ove godine.

SAD prijeti sankcijama

Američki veleposlanik u Njemačkoj Richard Grennel upozorio je nedavno tvrtke sudionice u gradnji njemačko-ruskog plinovoda da im prijete sankcije ako ne odustanu od projekta, prenijele su agencije. 

Predsjednik SAD-a Donald Trump optužio je Njemačku da je “talac” Moskve jer ovisi o ruskim energentima te je pozvao Berlin da prekine rad na plinovodu. 

U pismu poslanom njemačkim tvrtkama, veleposlanik Grennel izravno je zaprijetio sankcijama.

“Pismom se podsjećaju sve tvrtke koje sudjeluju u poslu radi izvoza ruskog energenta da se izlažu američkim sankcijama”, rekao je glasnogovornik američkog veleposlanstva u Berlinu, prenosi Hina.

Plinovod Sjeverni tok 2 trebao bi povećati izravne isporuke ruskog plina Njemačkoj te ostatku Europe ispod Baltičkog mora i pritom zaobići Ukrajinu, koja je glavno tranzitno područje za ruski plin.

Udvostručenje kapaciteta

Zagovornici ističu da će projekt osigurati plin Europi po jeftinijoj cijeni.

Sumnjiče Amerikance da pritiskom žele primorati Europljane da, umjesto ruskog, kupuju američki plin.

Protivnici projekta Sjeverni tok 2 tvrde da Moskva njime želi izolirati Ukrajinu, s kojom je godinama u sukobu, a Europu učiniti još ovisnijom o ruskom plinu.

Novi plinovod trebao bi udvostručiti kapacitet plina koji se dobavlja za Europu.

Izvor: Agencije