Gaza: Najteža odluka u životu jednog oca

Stanovnici Gaze pokušavaju se oporaviti od izraelskih napada.

Al Jazeerin reporter Charles Stratford posjetio je porodicu koja je u napadima izgubila sina, nakon čega su morali donijeti jednu od najtežih odluka.

Ahmed Shaheen pomaže sinu ustati… Osmogodišnjem je Osmanu mozak oštećen kada ga je, kao bebu, palestinski liječnik u Gazi cijepio protiv tuberkuloze.

Specijal: Napadi na Gazu

Ahmed ima dozvolu Izraela da vodi Osmana u bolnicu u Tel Avivu na liječenje i testiranja. Prije napada, svakih nekoliko mjeseci, prelazili su granicu.

Važna odluka

Ali 30. jula, izraelska tenkovska granata pogodila je njihovu kuću i ubila Osmanovog 16-godišnjeg brata Alija.

“Ali i ja smo zajedno brinuli o Osmanu. Ali je vodio brata u šetnje, nosio ga do kupatila. Kad bi Osman bio iscrpljen ili bolestan, Ali bi ga vodio u bolnicu. Išao je da mu kupuje lijekove. Ali sada, kad god pogledam Osmana, razmišljam o Aliju”, kaže Shaheen.

“Tenkovska granata probila je strop u sobi, u kojoj je cijela porodica bila na okupu. Na mjestu je ubila Alija, koji je tu ležao. Njegov brat Osman ležao je pored njega. Nakon toga napada, njihov otac donio je jednu od najvažnijih odluka u životu”, izvještava Stratford, reporter Al Jazeere.

Porodica i prijatelji organizirali su protest. Ahmed je odlučio da više ne želi voditi Osmana u Izrael na liječenje.

“Izrael je ponudio da liječi mog sina, ali za mjesec, godinu ili dvije, opet će ispaljivati projektile kako bi ga ubili. Ovo je poziv izraelskih vlasti. Više mi ništa ne znači. Zato ću ga pocijepati”, odlučan je Shaheen.

Ahmed kaže da su izraelski zdravstveni djelatnici trebali učiniti više protiv ubijanja djece u Gazi.

Stotine ubijene djece

Više od 500 mališana ubijeno je tokom napada čija su meta, kako tvrdi Izrael, bili članovi Hamasa.

“Dok izraelske bolnice primaju pojedinu palestinsku djecu i liječe ih, njihova vojska drugu palestinsku djecu ubija. Izraelski ljekari nisu osudili vojnu operaciju izraelske vojske. Zbunjujuće je to što izraelska vojska ubija palestinsku djecu, a izraelski ljekari neku od njih istovremeno liječe”, kaže aktivista Khalil Abu Shamalah.

Ahmed na sudu nastavlja tražiti pravdu za Osmana. Želi da odgovorni za lijek koji mu je uništio zdravlje budu kažnjeni.

Uprkos svim poteškoćama koje su pred njim i Osmanom, insistira na tome da ne želi nikakvu pomoć od Izraela.

Izvor: Al Jazeera