GAVI: Prve naznake o efikasnosti vakcine moguće najesen

Pozvao je na zajedničke globalne napore u proizvodnji i distribuciji potencijalne vakcine (EPA)

Prve naznake o efikasnosti potencijalne vakcine protiv korona virusa moguće su najesen, rekao je izvršni direktor saveza za vakcinu GAVI Seth Barkley za švicarski list, dodajući da vjeruje kako vakcina dugo neće biti dostupna širem stanovništvu, prenosi agencija Hina pozivajući se na Reuters.

„Nažalost, mi zaista ne znamo koja će vakcina djelovati i hoćemo li je uopće imati. Ako budemo imali sreće, prve naznake o efikasnosti vakcine imat ćemo najesen“, rekao je Berkley u intervjuu za NZZ am Sonntag.

„No i dalje će trebati preći veliki put da odobrena aktivna supstanca postane dostupna u velikim količinama globalnoj populaciji.“

Pozvao je na zajedničke globalne napore u proizvodnji i distribuciji potencijalne vakcine.

Zdravstveni radnici prioritet

Kaže da je potreban međunarodni sporazum za izgradnju proizvodnih kapaciteta kako bi se vakcina, jednom kad se pronađe, brže proizvodila.

„(Zemlje) trebaju raditi zajedno kako bi mogle međusobno dijeliti vakcine u slučaju da nečija vakcina nije valjana“, rekao je Berkley i dodao kako je moguće da će neke vakcine bolje djelovati na mlade, a neke druge na starije dobne grupe.

Pozvao je Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da objavi jasne smjernice o upotrebi i distribuciji vakcina kako bi se spriječilo da vakcina prvo postane dostupna bogatima nauštrb najpotrebitijima.

Ako zalihe efikasne vakcine u početku budu ograničene, trebaju se iskoristiti za imunizaciju zdravstvenih radnika, kazao je Berkley.

Izvor: Agencije