Gabriel: Povlačenje Njemačke iz Iraka povećava opasnost od rata

Njemačka je poslala 150 vojnika da obučavaju kurdske snage u borbi protiv ISIL-a (EPA)

Ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel pozvao je Parlament ove države da produži misiju obučavanja boraca kurdskih Pešmergi na sjeveru Iraka, istakavši kako bi povlačenje njemačkih snaga povećalo opasnost od građanskog rata u tom dijelu, prenose agencije.

Njemačka je nastavila svoju vojnu misiju u ovom dijelu Iraka nakon kratke suspenzije poslije referenduma o nezavisnosti poluautonomne regije Kurdistan, na sjeveru države.

Zvanični Bagdad je odbacio ovo glasanje, koje je rezultiralo iračkom vojnom ofanzivom, u kojoj su ponovo osvojena sporna područja na sjeveru koje su kontrolirale Pešmerge.

Gabriel, koji će uskoro odstupiti sa mjesta šefa diplomatije, jer se njegova Socijaldemokratska partija vraća u redove opozicije, nakon teškog poraza na parlamentarnim izborima 24. septembra, pozvao je učesnike buduće vlade, naročito Zelene, da se ne protive produženju njemačke vojne misije u Iraku.

Pogrešan signal

Ova evropska država poslala je 150 vojnika da obučava kurdske snage u borbi protiv oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Iraku i Siriji.

No, porast tenzija između Kurda i iračke centralne Vlade doveo je u pitanje njemačku misiju.

“Što je više međunarodnih grupa u tom području aktivno, manje su šanse za novu eskalaciju. Povlačenje bi moglo poslati pogrešan signal stranama u sukobu, kao da smo spremni prihvatiti opasnost novog građanskog rata u tom dijelu svijeta”, rekao je Gabriel novinarima.

“Nadamo se kako će se krhko primirje održati i da će doći do političkog rješenja. Novi građanski rat u Iraku bi donio nemjerljive patnje državi, koja je već mnogo propatila posljednjih godina.”

Izvor: Agencije