Frank de Boer novi selektor Holandije: Prva utakmica protiv BiH

Zadnji trenerski posao mu je bio u MLS ekipi Atlanta United (EPA)

Frank de Boer novi je selektor nogometne reprezentacije Holandije za koju je u karijeri odigrao 112 utakmica i nastupio na dva svjetska prvenstva, prenose agencije.

De Boer (50) će naslijediti Ronalda Koemana, koji je prošlog mjeseca preuzeo španskog velikana Barcelonu, a na klupi „Oranja“ bit će do Svjetskog prvenstva 2022. godine u Kataru.

De Boerov najbolji trenerski posao bio je sa amsterdamskim Ajaxom kada je osvajao uzastopne naslove prvaka Holandije od 2011. do 2014. godine, no potom nije bio posebno uspješan s milanskim Interom, gdje je izdržao 85 dana, te samo 10 sedmica u Crystal Palaceu.

Zadnji trenerski posao mu je bio u MLS ekipi Atlanta United.

Meksiko, BiH, Italija

Prvi zadatak koji je pred novim selektorom Holandije bit će prijateljska utakmica sa Meksikom 7. oktobra u Amsterdamu nakon čega slijede dueli u Ligi nacija sa Bosnom i Hercegovinom (11. oktobar) i Italijom (14. oktobar).

Vodit će i Holandiju na Evropskom prvenstvu naredne godine, koje je sa ove pomjereno zbog korona virusa.

Ovo će za Holanđane biti prvo veće takmičenje od SP-a 2014. godine. Finalisti Mundijala iz 1974., 1978. i 2010. nisu se uspjeli plasirati na EP 2016. i na SP 2018., ali je to Koeman uspio promijeniti.

Izvor: Agencije