Francuski sud naredio istragu protiv Philippea i dva ministra

Philippe, Verane i bivša ministrica zdravlja Buzyn optuženi su za 'neuspjeh u borbi protiv katastrofe', a prijeti im do dvije godine zatvora, u slučaju suđenja i osuđujuće presude (EPA)

Francuski specijalni sud naredio je otvaranje istrage protiv dosadašnjeg premijera Edouarda Philippea i dva ministra zdravlja zbog njihovog upravljanja krizom izazvanom epidemijom novog korona virusa.

Pacijenti zaraženi korona virusom, ljekari, zatvorsko osoblje, policajci i drugi građani Francuske podnijeli su prethodnih mjeseci 90 tužbi Sudu pravde, uglavnom zbog nedostatka maski i druge opreme dok se korona virus širio Evropom, prenosi Beta.

Sud nadležan za procese protiv visokih državnih zvaničnika saopćio je u petak da je odbacio 44 od 90 tužbi, a da 37 još razmatra.

Devet tužbi koje prema ocjeni Suda zaslužuju istragu podnijeto je protiv Philippea, dosadašnjeg ministra zdravlja Oliviera Verana i bivše ministrice zdravlja Agnes Buzyn, koja je bila na čelu resora do 16. februara.

Optuženi su za “neuspjeh u borbi protiv katastrofe”, a prijeti im do dvije godine zatvora, u slučaju suđenja i osuđujuće presude.

Podnošenje ostavke

Od brojnih optužbi navedenih u 90 tužbi, sud je samo tu prihvatio.

Nekoliko sati prije objave Suda o otvaranju istrage, vlada na čelu s Philippeom podnijela je ostavku.

Predsjednik Francuske Emmanuel Macron opredijelio se za promjene u vladi poslije lošeg rezultata njegove centrističke stranke na nedavnim lokalnim izborima.

Macron i Philippeova vlada su priznali da je u zemlji bila nestašica maski i da je bilo i drugih loših poteza tokom zdravstvene krize. Vlasti su se našle i na meti kritika da nisu na vrijeme uvele restriktivne mjere.

Dok je predsjednik, protiv Macrona ne može biti podnijeta tužba jer uživa imunitet.

Zaraza korona virusom potvrđena je u Francuskoj kod više od 166.000 ljudi, od kojih je umrlo gotovo 30.000.

Izvor: Agencije