Francuski ambasador: Pisanje nekih medija u Srbiji o Notre-Dameu za prezir

Informer, Notre-Dame, Požar
Mondoloni je ocijenio skandaloznim pisanje pojednih medija o požaru kao o kazni zbog postavljanja zastave Kosova u katedrali (Twitter)

Veleposlanik Francuske u Srbiji Frédéric Mondoloni ocijenio je u utorak skandaloznim pisanje pojednih srpskih medija o požaru u katedrali Notre-Dame u Parizu kao o kazni zbog postavljanja zastave Kosova u toj katedrali na godišnjicu završetka Prvog svjetskog rata, ali i zahvalio vlastima i građanima Srbije na porukama potpore.

Mondoloni je novinarima u Beogradu kazao kako su ga negativni komentari duboko pogodili i kako ima samo prijezir prema ljudima koji takve stvari izgovaraju, prenosi Beta.

“Za mene to nije Srbija koju sam upoznao i zavolio u ovih posljednjih 18 mjeseci, koliko sam ovdje. Mislim da ljudi koji to rade pretendirajući da brane svoju zemlju zapravo čine veliku štetu”, rekao je Mondoloni.

Dodao je da su predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić, kao i mnogi članovi Vlade, ali i građani Srbije, slali poruke suosjećanja i solidarnosti cijele noći.

Tragedija za francusku naciju i svjetsku baštinu 

“Ono što se sinoć dogodilo u Parizu tragedija je za cijelu Francusku i cio francuski narod”, kazao je veleposlanik i dodao da se “život za nekoliko sati zaustavio u Francuskoj dok su se vatrogasci borili s vatrom”.

Kazao je da su se francuski predsjednik Emmanuel Macron i Vlada odmah uputili na mjesto događaja i podsjetio na jučerašnje riječi predsjednika Macrona da je požar u Notre-Dameu tragedija za cijelu francusku naciju.

“Za sve Francuze, koje god da su vjeroispovijesti, to je predstavljalo udar na dio naše povijesti koji je pretrpio veliku štetu”, rekao je Mondoloni i dodao da je to velika šteta i za svjetsku kulturnu baštinu s obzirom na to da je riječ o spomeniku od neprocjenjive vrijednosti.

Naveo je da je najgore izbjegnuto zahvaljujući hrabrosti vatrogasaca te da izgleda kako je sama konstrukcija ostala čitava, kao i to da će Francuska obnoviti crkvu i da je još jutros pokrenuto dobrovoljno prikupljanje priloga u zemlji i inozemstvu.

Mondoloni: Vatrogasci spasili strukturu 

Govoreći o šteti, veleposlanik je kazao kako je još prerano za procjenu, ali da je bilanca tragična jer su izgorjeli drveni dijelovi iz 13. stoljeća, kao i da su vatrogasci rekli da treba pričekati 48 sati prije nego što se može govoriti koliko je sama struktura ugrožena.

“Međutim, zahvaljujući izuzetnim zalaganjima vatrogasaca, kojih je 20 ušlo u sjeverni toranj Notre-Damea, spriječivši tako daljnje širenje požara, cijela struktura Notre-Damea nije otišla u pepeo”, rekao je Mondoloni.

Dodao je da je sačuvano mnogo predmeta od neprocjenjive vrijednosti, kao što je Kristova kruna, veliki vitraž, zatim mnogo predmeta iz same riznice i oltar, a kako je rekao, orgulje unutar katedrale također su pretrpjele štetu, ali su spašene.

“Šteta jest velika i sigurno će biti potrebno više godina i više stotina milijuna eura za samu rekonstrukciju”, rekao je Mondoloni i dodao kako je siguran da će taj dragulj svjetske baštine biti obnovljen.

Izvor: Agencije