Oglasi

Francuska: 'Žuti prsluci' protestuju desetu subotu zaredom

U Parizu je raspoređeno 5.000 policajaca, a snage sigurnosti angažovane su i u ostalim gradovima u kojima su najavljeni protesti.
Demonstranti su izašli na ulice uprkos debati koju je pokrenuo predsjednik Emmanuel Macron kako bi ublažio njihov bijesEPA

Hiljade demonstranata u „žutim prslucima“ okupilo se u nekoliko francuskih gradova desetu uzastopnu subotu, uprkos nacionalnoj debati koju je tokom sedmice pokrenuo predsjednik Emmanuel Macron kako bi ublažio njihov bijes, prenosi Anadolija.

U Parizu, „Žuti prsluci“ odazvali su se pozivu istaknutih i provokativnih demonstranata na marš koji će početi kod pariskog Doma invalida, gdje se nalazi grob Napoleona Bonapartea, u čast deset poginulih i stotina povrijeđenih pripadnika pokreta.

U Parizu je raspoređeno 5.000 policajaca, a najveće prisustvo snaga sigurnosti primjetno je oko vladinih zgrada i na Jelisejskim poljima, gdje su prethodnih subota protesti prerasli u nasilje.

Hiljade policajaca raspoređeno je i u drugim francuskim gradovima, gdje su najavljeni protesti.

Zabilježena nova hapšenja

Kolonu kod Doma invalida predvodili su demonstranti koji su nosili transparent na kojem je pisalo „Građani su u opasnosti“ i držali crne ploče u obliku mrtvačkih kovčega u znak sjećanja na poginule.

Demonstranti mirno marširaju francuskom prijestolnicom, no prema podacima koje je objavila francuska policija, od podneva je uhapšeno 12 osoba.

Ove subote obilježava se i jubilej okupljanja „Žutih prsluka“, koji po deseti put izlaze na ulice.

Pokretanjem tromjesečne javne debate u kojoj će učestvovati gradonačelnici, predstavnici lokalnih zajednica, nevladinih organizacija i obični građa, Macron pokušava omogućiti svim Francuzima da iznesu stavove o ekonomiji i demokratiji.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.