Francuska vojska oslobodila četiri taoca u Burkini Faso

Dvojica Francuza Patrick Picque i Laurent Lassimouillas oteti su 1. maja za vrijeme turističkog boravka u Beninu (AFP)

Francuske specijalne snage oslobodile su četiri taoca – dvojicu Francuza, jednu Amerikanku i jednu Južnokorejku u operaciji na sjeveru zapadnoafričke države Burkine Faso u kojoj su poginula dva francuska vojnika.

Taoci su oslobođeni u “vrlo složenoj operaciji provedenoj u noći 9. na 10. maj na sjeveru Burkine”, rekla je francuska ministrica odbrane Florence Parly na konferenciji za novinare, prenosi Beta.

Ona je rekla da se radi o vrlo teškoj operaciji koju malo vojski na svijetu može da izvede i odala je priznanje herojstvu francuskih specijalnih snaga koje su izgubile dva svoja pripadnika u napadu na otmičare. U akciji su ubijena četiri otmičara.

Prema riječima načelnika generalštaba francuske vojske, generala Francoisa Lecointrea, komandosi francuskih specijalnih snaga su tokom noći ušli gotovo 200 metara u prostor otmičara.

Operacija je bila moguća mobilizacijom sredstava francuskih snaga za borbu protiv oružanih grupa u Sahelu Berkhan, logističke podrške snaga Burkine Faso i podrške američke obavještajne službe, rekao je francuski general.

Otmica turista

Dvojica Francuza Patrick Picque i Laurent Lassimouillas oteti su 1. maja za vrijeme turističkog boravka u Beninu, zemlji koja je do sada bila pošteđena nesigurnosti u Zapadnoj Africi. Tijelo beninskog vodiča dvojice Francuza pronađeno je u subotu u nacionalnom parku Pendjari gdje su bili na safariju.

Njihovo vozilo pronađeno je na istoku Burkine Faso, zemlji u kojoj je posljednje tri godine znatno pogoršana sigurnosna situacija.

Što se tiče druga dva oslobođena taoca, Amerikanke i Južnokorejke, niko nije znao da se one nalaze u Burkini, rekao je francuski general. On je rekao da su one bile taoci 28 dana.

Francuske vlasti su pratile kretanje otmičara nekoliko dana i iskoristile su priliku da djeluju jer je postojao rizik da će taoci biti prebačeni drugoj oružanoj organizaciji koja djeluju u Maliju, Katiba Macina, propovjednika Amadoua Kouffe, poslije čega bi bilo nemoguće organizirati bilo kakvo oslobađanje, rekao je general.

Identitet osoba koje su otele dvoje francuskih turista u susjednom Beninu 1. maja je i dalje nepoznata rekla je francuska ministarka Parly.

Saradnja zemalja

Ona je rekla da može da se kaže da ima dva glavna teroristička pokreta koja djeluju u toj zoni, od kojih je jedan povezan sa Al-Kaidom a drugi sa organizacijom Islamska država u velikoj Sahari, i da je za sada to sve što znaju.

Zvaničnik State Departmenta je u Twitter poruci zahvalio Francuskoj, Burkini Faso i Beninu zbog njihovog jakog partnerstva u borbi protiv terorizma.

Predsjedništvo Benina je pozdravilo u saopćenju savršenu saradnju službi Benina, Burkine i Francuske, a predsjednik Burkine Faso je pozdravio zajedničku vojnu intervenciju koja je, kako je naveo, omogućila ostvarenje ciljeva u borbi protiv snaga zla.

Posljednjih mjeseci oružane grupe se šire na sjeverne dijelove zapadnoafričkih zemalja koje izlaze na okean, kao što su Togo i Benin.

Ekstremističke oružane grupe zauzele su 2012-13. sjever Malija prije nego što su najvećim dijelom potisnute u francuskoj vojnoj intervenciji. One su međutim povratile teritoriju u centru Malija i pojavljuju se i u susjednim Burkini Faso i Nigeru.

Izvor: Agencije