Francuska usvojila zakone protiv lažnih vijesti

Opozicija smatra da će nove mjere vjerojatno biti neučinkovite i da bi mogle ugroziti slobodu medija i izražavanja (EPA)

Francuska Nacionalna skupština usvojila je dva zakona kojima se želi suzbiti lažne vijesti tokom predizbornih kampanja, uprkos kritikama opozicije.

Predsjednik Emmanuel Macron obećao je donijeti zakon protiv lažnih vijesti ranije ove godine u svjetlu zabrinutosti u zapadnoj Evropi zbog navodnog ruskog miješanja u izbore putem medijskih kuća u ruskom vlasništvu i društvenih mreža, prenosi Hina.

Novi zakoni omogućit će sucima da u predizbornoj kampanji nalože pružateljima internetskih usluga da s interneta uklone “netačne ili obmanjujuće tvrdnje ili optužbe” koje bi mogle utjecati na izbore.

Veće ovlasti

Veće internetske kompanije morat će također dati sve informacije o oglašivaču koji promovira sadržaj koji se odnosi na pitanja o kojima se vodi javna rasprava pred izbore.

Daju se i veće ovlasti radiotelevizijskim vlastima da odbace ili ukinu licence radijskim ili televizijskim stanicama u vlasništvu ili pod utjecajem stranih vlada.

Macron je, primjerice, kritizirao ruske medije Sputnik i RT kao propagandne organizacije, što oni odbacuju.

Macronovi centristi i saveznici u Donjem domu parlamenta usvojili su zakone u utorak navečer premda su opozicija, i desna i lijeva, kao i Senat, bili protiv, smatrajući da će te mjere vjerojatno biti neučinkovite i da bi mogle ugroziti slobodu medija i izražavanja.

Sucima “nije praktično” odlučiti što je tačno, a šta nije u roku od 48 sati kako predviđa zakon, upozorili su, primjerice, komunisti.

Izvor: Agencije