Francuska: Prvi zaraženi iz decembra moguć kao ‘nulti pacijent’

Pacijent je bio bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i suprugu (EPA)

Francuska bolnica koja je pregledala stare uzorke pacijenata s upalom pluća otkrila je da je liječila čovjeka koji je imao bolest COVID-19 još 27. decembra, gotovo mjesec prije nego što je Vlada potvrdila prve slučajeve.

Yves Cohen, šef reanimacije u bolnicama “Avicenne” i “Jean Verdier” u sjevernom predgrađu Pariza, rekao je da su naučnici ponovo pregledali uzorke 24 pacijenta liječenih u decembru i januaru koji su bili negativni na gripu.

“Od 24 pacijenata imali smo jednog koji je bio pozitivan na COVID-19 27. decembra”, rekao je on u nedjelju, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Cohen je rekao da je pacijent preživio i da je provedena prva istraga u cilju pronalaska prve kontaminacije.

“Bio je bolestan 15 dana i zarazio je svoje dvoje djece, ali ne i suprugu, koja radi u supermarketu”, kaže ljekar.

Ključno otkrivanje ‘nultog pacijenta’

“Bio je u šoku, nije razumio kako je zaražen. Sastavljali smo ‘slagalicu’ i on nije nikamo putovao. Bio je u kontaktu samo sa suprugom, koja je radila pored štanda za suši, blizu kolega kineskog porijekla”, rekao je Cohen.

Nije jasno jesu li te kolege putovale u Kinu, a lokalna zdravstvena uprava trebala bi provesti istragu, dodao je Cohen.

Napominje da je prerano tvrditi da je pacijent čiji je test 27. decembra bio pozitivan na COVID-19 francuski “nulti pacijent”.

Otkrivanje prvog zaraženog ključno je za razumijevanje načina na koji se virus širi.

Francuska, u kojoj je od 1. marta umrlo gotovo 25.000 ljudi, potvrdila je prva tri slučaja bolesti COVID-19 24. januara, uključujući dva pacijenta u Parizu i jednog na jugozapadu zemlje, u Bordeauxu.

Izvor: Agencije