Francuska: Iduće godine rekordan javni dug

Oko 80 posto ušteda u idućoj godini bit će generirano smanjenjem rashoda, a oko 20 posto povećanjem poreza (EPA)

Francuska je u srijedu najavila da će njen javni dug u idućoj godini dosegnuti rekordnih 95,1 posto bruto društvenog proizvoda, što je daleko više nego što se do sada procjenjivalo.

U 2015. godini dug bi trebao biti smanjen, napominju u Vladi, potvrđujući ujedno da će te godine svesti budžetski manjak ispod najvišeg dopuštenog nivoa u Evropskoj uniji od tri posto BDP-a, kao što su i dogovorili s Briselom.

Ministar finansija Pierre Moscovici i ministar za budžet Bernard Cazeneuve predstavili su Vladi nacrt budžeta za iduću godinu, a Cazeneuve je tom prilikom skicirao smanjenje budžetske potrošnje za 15 milijardi eura, kojom bi Pariz trebao smanjiti deficit, ne ugrožavajući time ekonomski rast.

Vlada je već ovog mjeseca najavila da će budžet za iduću godini ciljati na budžetski manjak od 3,6 posto BDP-a, što je bolje od ovogodišnjih 4,1 posto, ali više nego što je prvobitno prognozirano.

Slabašan rast ove godine

Oko 80 posto ušteda u idućoj godini bit će generirano smanjenjem rashoda, a oko 20 posto povećanjem poreza, kazali su ministri, prenosi Hina.

Reuters primjećuje da će francuska domaćinstva iduće godine plaćati veće poreze, dok će se ukupni porezni teret za kompanije smanjiti, u sklopu nastojanja da se ojača konkurentnost i potakne rast.

Javna potrošnja bit će smanjena za 15 milijardi eura, a prihodi povećani za ukupno devet milijardi eura, od čega bi tri milijarde eura trebale biti namaknute uvođenjem dodatnih poreza i mjerama za suzbijanje utaje poreza, a šest milijardi eura povećanjem stope poreza na dodanu vrijednost.

Kao što se i očekivalo, budžet za 2014. godinu temeljit će se na prognozi rasta od 0,9 posto, sniženoj u odnosu na prethodno prognoziranih 1,2 posto.

U ovoj godini Vlada očekuje slabašan rast od 0,1 posto.

Izvor: Agencije