Oglasi

Francuska: Hapšenja i sukobi na protestima 'Žutih prsluka'

U Parizu je uhapšena 21 osoba, dok je nekoliko sukoba sa policijom zabilježeno u Ruanu.
Prema procjenama vlade, do 12 sati po lokalnom vremenu, na ulice širom zemlje izašlo je 6.300 demonstranataEPA

Više hiljada ljudi ponovo se danas, 21. vikend za redom, okupilo na ulicama Pariza i drugih francuskih gradova na antivladinim protestima pokreta "Žutih prsluka", koji su mahom protekli mirno. 

Ipak, kako navodi Reutrs, 21 osoba uhapšena je u Parizu, dok je nekoliko sukoba sa policijom zabilježeno u Ruanu, na sjeverozapadu Francuske. 

Šetnja učesnika protesta u Bordeauxu i Lilleu, koji su mahali francuskim zastavama i nosili transparente, kojima se poziva na referendume koje su predložili građani, također je mahom protekla bez nasilnih incidenata.

Prema procjenama vlade, do 12 sati po lokalnom vremenu, na ulice širom zemlje izašlo je 6.300 demonstranata, dok se u isto vreme prošle nedjelje okupilo 5.600 ljudi. 

Zabrane protesta na problematičnim mjestima

U Parizu su odobrena dva skupa, među kojima je i marš od Trga Republike na istoku grada do poslovnog kraja i finansijske četvrti Defans.

Britanska agencija napominje da se do 12 sati okupilo 3.100 učesnika dok je taj broj u isto vrijeme prošle nedjelje iznosio 1.800, ali napominje da je teško praviti poređenja jer su marševi ove nedjelje počeli ranije nego prošle. 

Vlasti su, kao i proteklih nedjelja, zabranile proteste na potencijalno problematičnim mjestima, kao što su Jelisejska polja, nakon nereda koji su izbili prošlog mjeseca.

Britanska agencija ocjenjuje da bi mirnija priroda protesta trebalo da prestavlja olakšanje za predsjednika Emmanuela Macrona, koji je ove nedjelje zaokružio dvomjesečnu inicijativu o "velikoj debati", tokom koje su održani sastanci gradskih skupština širom zemlje. 

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.