Formirana prelazna vlada u Sudanu

Sudanci proslavljaju potpisivanje sporazuma o diobi vlasti (AP)

Sudan je završio formiranje 11-članog Suverenog veća, koje bi upravljalo zemljom u trogodišnjem prelaznom periodu do održavanja izbora, saopštio je portparol vladajućeg Prelaznog vojnog veća.

Suvereno veće predvodiće general pukovnik Abdel Fattah al-Burhan, koji je, takođe, član Prelaznog vojnog veća, koje vlada Sudanom od aprila, kada je vojska svrgnula dugogodišnjeg vladara Omara Hassana al-Bashira.

General Burhan bi trebalo da prevodi Suvereno veće 21 mesec, nakon čega bi vođstvo trebalo da preuzme civilni lider, kojeg su postavili demonstranti.

Članovi Suverenog veća i premijer položili su zakletvu u sredu.

Prošle sedmice vodeća sudanska opoziciona alijansa imenovala je kao kandidata za premijera ekonomistu Abdallu Hamdoka, koji bi predvodio prelaznu vladu do izbora.

Opoziciji po pet članova u vijeću i vojsci

Sporazum o deobi vlasti potpisan u subotu otvario je put za stvaranje prelazne vlade i eventualne izbore.

Sporazum, takođe, otvara put Suverenom veću kao najvišem organu vlasti u zemlji, ali značajno delegira izvršna ovlašćenja na kabinet ministara.

Sudeći po sporazumu, opozicionoj koaliciji dozvoljeno je da ima pet članova u Suverenom veću i još pet u vojsci, dok dve strane zajednički biraju civila kao 11. člana.

Sporazum, takođe, otvara put Parlamentrnoj skupštini, koja broji 300 članova, da služi tokom prelaznog perioda.

Glavni izazov novoj vladi predstavljaće ekonomska kriza, nastala zbog manjka stranih valuta, koje je rezultiralo nedostatkom gotovog novca i redovima za hleb, prenosi Reuters.

Izvor: Agencije