Ford zatvara tvornicu u belgijskom Genku

Američki proizvođač automobila Ford Motors zatvorit će 2014. godine tvornicu u belgijskom gradu Genku, koja zapošljava 4.300 radnika, kako bi obuzdao gubitke u Evropi i prilagodio kapacitete padu potražnje, objavili su u srijedu sindikalni čelnici.

„Uprava je odlučila zatvoriti pogon za montažu i prešanje u Genku 2014. godine na kraju tekućeg proizvodnog ciklusa“, kazao je Luc Prenen, čelnik sindikata ACV-a, radnicima okupljenim ispred tvornice.

„To će rezultirati zatvaranjem tvornice u Genku i ukidanjem 4.300 radnih mjesta.“

Belgijska tvornica proizvodi automobile srednje veličine marke Mondeo, te mini kombije Galaxy i S-MAX. Sva tri modela približavaju se kraju zacrtanih ciklusa proizvoda, a proizvodnja novih generacija modela Mondeo, S-MAX i Galaxy bit će premještena u Valenciju (Španija), dodao je Prenen.

Potrošače u Evropi pritišću manji prihodi, nezaposlenost i kresanje javne potrošnje, što stvara sumornu ekonomsku situaciju koja je izazvala pad na tržištima vozila.

Zaradu proizvođača nagrizaju i preveliki proizvodni kapaciteti.

Susret s premijerom

Direktori Ford Europea, uključujući i glavnog izvršnog direktora Stephena Odella, trebali bi se uskoro sastati s belgijskim premijerom Eliom di Rupom i ministricom rada Monicom De Coninck, rekao je Vladin glasnogovornik.

Sastat će se i sa članovima regionalne Vlade Flandrije, regije gdje se tvornica nalazi.

U septembru se broj novoregistriranih automobila na „Starom kontinentu“ smanjio najbržim tempom u posljednjih 12 mjeseci. Gotovo svi glavni brandovi zabilježili su dvocifreni pad.

U srijedu je francuski proizvođač automobila PSA Peugeot Citroen objavio pad prodaje u trećem tromjesečju za 3,9 posto.

U julu je najavio ukidanje dodatnih 8.000 radnih mjesta i zatvaranje tvornice blizu Pariza.

Izvor: Agencije