Oglasi

Forbes: Najbogatiji Rus 'težak' 18,4 milijarde dolara

Leonid Miheljson, suvlasnik ruskog proizvođača plina Novateka, najbogatiji je Rus drugu godinu zaredom, objavilo je rusko izdanje časopisa 'Forbes'.
Osim većinskog udjela u Novateku, Miheljson također ima udio u petrohemijskoj kompaniji SiburEPA

Leonid Miheljson, suvlasnik ruskog proizvođača plina Novateka, najbogatiji je Rus drugu godinu zaredom, s bogatstvom procijenjenim na 18,4 milijarde dolara, objavilo je rusko izdanje časopisa Forbes.

Miheljson (61) povećao je svoje bogatstvo za četiri milijarde dolara u odnosu na prošlu godinu i na Forbesovom spisku 200 najbogatijih ruskih biznismena 2017. godine zauzeo je prvo mjesto.

Osim većinskog udjela u Novateku, drugom najvećem ruskom proizvođaču plina nakon Gazproma, Miheljson također ima udio u petrohemijskoj kompaniji Sibur.

"Cijena ulaznice" za mjesto na spisku ruskih bogataša dosegnula je rekordnih 500 miliona dolara ove godine, u usporedbi s 350 miliona dolara prije godinu dana, navodi Forbes.

Ukupno bogatstvo 200 najbogatijih Rusa poraslo je na 460 milijardi dolara, što je više od 100 milijardi dolara u godinu dana.

Broj milijardera također je porastao sa 77 na 96.

Kraljevi čelika

Taj rast prouzročilo je jačanje rublje u odnosu na dolar i povoljni uvjeti na globalnim tržištima sirovina, prvenstveno rast cijena čelika.

Kao rezultat toga drugo i treće mjesto na Forbesovoj listi zauzeli su kraljevi čelika.

Aleksej Moradošov (51), vlasnik ruskog proizvođača čelika Severstala, na drugom je mjestu sa 17,5 milijardi dolara, a na trećem je Vladimir Lisin (60), predsjednik uprave metalurškog kombinata NLMK, sa bogatstvom procijenjenim na 16,1 milijardu dolara.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.