FK Sarajevo: Fotografija moguća fotomontaža

Redakcija Klix.ba došla je u posjed fotografije koja je uzburkala duhove u Sarajevu

Fudbalski klub Sarajevo je na svom Facebook profilu objavio kako je, na osnovu preliminarnog mišljenja sudskog vještaka Edina Kundalića, sporna fotografija Ljupka Petrovića i Željka Ražnatovića Arkana, objavljena u medijima, fotomontaža.

“Fotografija u pozadini fajla nema pozadinske podatke (metadata i EXIF) koji govore o načinu nastanka iste. Fotografija sadrži artefakte (greške u kompjuterskoj slici), koji upućuju na vjerovatnoću da se radi o digitalnoj montaži. Konačni nalaz bit će dostavljen rukovodstvu FK Sarajevo do 15. aprila 2014. godine”, kazao je Kundalić.

Iz kluba sa Koševa navode da će, “ukoliko se nalazom i mišljenjem ovlaštenog sudskog vještaka potvrdi da se radi o digitalnoj montaži fotografije, FK Sarajevo podnijeti odgovarajuće prijave prema nadležnim organima, zahtjeve za naknadu štete, a svim medijima koji su bez provjere objavili predmetnu fotografiju i učestvovali u ovoj sramotnoj kampanji protiv FK Sarajevo i Sarajeva kao grada otkazati saradnju”.

Klub odustao od angažmana

Ranije je FK Sarajevo odustao od angažmana Petrovića za novog trenera, saopćeno je na konferenciji za novinare u četvrtak.

Petrović, nekadašnji trener Crvene zvezde, koji je beogradski klub doveo do vrha Europe, ratnih se godina, navodno, fotografirao sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, pokazala je fotografija koju je objavio sarajevski portal Klix.ba.

Iako je na konferenciji kluba sa Koševa trebao biti predstavljen kao novi trener, Petrović je morao objašnjavati spornu fotografiju.

“Sarajevo je veliki klub. Bio sam na pregovorima 15-ak dana u Kazahstanu i onda došao u Sarajevo, te napravio dogovor s uslovima koje je imao [prethodni trener Sarajeva Robert] Jarni. Moj dolazak nije bio materijalne prirode. Došao sam zbog izazova i da radim u pravom klubu. Došao sam iz ljubavi”, rekao je Petrović.

“Pojavile su se neke stvari i ja to potpuno razumijem. Zbog rata sam odlučio da ne idem u Tokio. Zbog rata nisam napravio veliku karijeru. Onda se pojavio Arkan. Bio je jak, vođa navijača Zvezde. Nije se tu moglo ništa uraditi. To je za mene prošlost. Razumijem ljude koji vode klub i žao mi je što nije došlo do sklapanja ugovora”, dodao je Petrović.

Uščuplić privremeni trener Sarajeva

Sportski direktor FK “Sarajevo” Abdulah Ibraković potvrdio je kako će, do imenovanja novog trenera, prvi tim voditi pomoćni trener Dženan Uščuplić.

Sarajevo je otpustilo hrvatskog trenera Roberta Jarnija nakon samo dvije pobjede u devet utakmica. Uščuplić će biti treći trener na klupi Sarajeva u ovoj sezoni, nakon Husrefa Musemića i Jarnija.

Ljupko Petrović, koji je trebao biti novi trener, u Sarajevo je stigao u utorak i dan kasnije vodio prvi trening. Danas je trebao biti predstavljen javnosti na konferenciji za medije.

Nekadašnji Zvezdin trener radio je svojedobno i u Hrvatskoj, te priznao kako je “i tamo bilo tih pitanja”.

“Oni znaju da nemam ništa sa Arkanom, da nemam ništa sa ratom”, poručio je Petrović.

Redakcija Klix.ba došla je u posjed fotografije na kojoj se vidi kako Ražnatović, komandant jedinice “Arkanovi tigrovi”, kojom je koordinirala Državna bezbednost Srbije i koja je ostala upamćena po masakru u Bijeljini u aprilu 1992. godine, ali i drugim zlodjelima počinjenim u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, pokazuje Petroviću kako se rukuje oružjem.

Nije poznato gdje je fotografija snimljena, navodi Klix.ba, ali pouzdano se može reći kako je nastala u ratnim godinama, te da je očito kako su Petrović i Ražnatović bili bliski.

Petrović nije negirao susrete s Arkanom, jer je Ražnatović bio vođa navijača Zvezde, ali je rekao: “Šta mi pokazuje – kako se rukuje oružjem? Nemam pojma. Ne sjećam se da je neko oružje pokazivao.”

Stav Pantića i Ćire

Sportski komentator iz Beograda Milojko Pantić stao je u odbranu Petrovića, rekavši za Al Jazeeru kako se “Arkanu apsolutno nije moglo reći: ‘Ne.'”

“Baš sam neki dan gledao fotografiju, posle povratka iz Tokija, na kojoj [Dragan] Džajić i [Vladimir] Cvetković ljube Arkana – ne zato što su ga voleli, nego zato što su morali. Ako su Džajić i Cvetković morali da budu najljubazniji sa njim, morao je i Ljupko”, tvrdi Pantić.

Prepričao je i neugodno iskustvo koje je, prenoseći jednu od utakmica Crvene zvezde i Obilića, imao s Arkanom. Tadašnji vlasnik Obilića zamjerio mu je što nije vidio jedan prekršaj nad svojim igračem.

“Sreo me je na ulici, rekao da me treba išamarati i naredio da dođem kod njega, jer će mi on kupiti naočare. Pitao sam ljude šta da radim, a oni su mi rekli da se ne zezam i da idem obavezno. Arkan me je odveo u Knez Mihajlovu [ulicu], džipom uleteo u pešačku zonu i naredio da mi naprave dva para naočara. Kad je otišao pitao sam prodavca koliko to košta, jer nemam lovu, ali ću otplatiti. Samo su mi odgovorili: ‘Gde smemo da vam kažem koliko košta? Jeste li normalni!?’ Arkanu se nije smelo reći: ‘Ne'”, prisjetio se Pantić.

“Ako se Ljupko slikao sa Arkanom, nije se slikao iz ljubavi prema njemu, nego je morao da se slika – takvo je vreme bilo”, dodao je Pantić, navodeći kako se Petroviću “ne može zameriti što se slikao sa Arkanom”.

I proslavljeni hrvatski trener Miroslav Blažević prokomentirao je za Al Jazeeru odustajanje FK Sarajevo od angažmana Petrovića.

“Da sam bio čovjek koji o tome odlučuje sigurno ne bih radi toga Petroviću dao otkaz. Dokad ćemo voditi brigu o ustašama i partizanima?”, kazuje Blažević, dodajući psovku u svom stilu.

“Protiv toga sam i nemam ništa drugo da kažem”, poručio je Blažević.

‘Ne sjeća se’

Na konstataciju novinara Klix.ba da je on taj koji na fotografiji drži pušku, Petrović je odgovorio kako se ne sjeća tog detalja.

“Ja držim pušku? Nemam pojma. Zaista se ne sjećam tog detalja. Znam da je on [Arkan] dolazio na stadion Zvezde, bio je vođa navijača za vrijeme rata. I poslije rata je navraćao na stadion. To znam, a ja nemam pojma gdje je to, šta je to i u ovom momentu teško mi je da se sjetim”, rekao je Petrović.

Nije mogao govoriti o odnosu s Arkanom, osim da je bio vođa navijača u vrijeme dok je Petrović bio Zvezdin trener, te da je “imao veliki uticaj i mogao da djeluje kada traži nešto”.

“Zbog autoriteta koji je imao, svi su ga se plašili. Imao je uticaj. Nisam želio biti sa njim ni specijalno prisan, a ni da to ne budem. To je vrijeme koje je iza nas. Takve situacije su bile, čovjek i da je htio otići negdje nije mogao”, rekao je Petrović.

Kategorički je odbio špekulacije da je fotografija nastala u ratnom periodu na planini Trebević iznad Sarajeva.

‘Radi se o montaži’

“Nikad u životu nisam išao na ratište. On [Arkan] je dolazio na stadion, došao mi je u kancelariju par puta, a nisam mu mogao zabraniti dolazak na stadion. Neprimjereno je i razgovarati o tome. To vam je neko toliko slagao da je to strašno”, odgovorio je Petrović.

U kasnijoj izjavi za Radio Sarajevo Petrović je rekao da sumnja kako se radi o montaži.

“Čim je počeo rat napustio sam zemlju, jer nisam mogao gledati kako nestaje zemlja koju sam smatrao savršenom. Rat mi je teško pao. Nisam mogao prihvatiti da se Jugoslavija raspala na tako ružan način. Svi koji me poznaju svjesni su težine mojih riječi. I ne znam otkud baš sada da se pojavi ta fotografija, koja se nije ni desila”, demantirao je Petrović.

Izvor: Al Jazeera i agencije