Filipini: Žrtve u nasilju na dan izbora

Na izborima se bira 18.000 zvaničnika (AFP)

U danu kad se održavaju parlamentarni izbori na Filipinima najmanje sedam osoba je ubijeno na jugu zemlje, dok je savjetnik za politička pitanja filipinskog predsjednika Benigna Aquina preživio napad na konvoj u kome se nalazio.

Svi incidenti zabilježeni su na jugu zemlje, sastajalištu pobunjenika i sljedbenika Al-Kaide, prenosi AFP. Pristalice suprotstavljenih kandidata za gradonačelnika na manjem južnom otoku u arhipelagu Sulu otvorili su vatru i pucali nasumice jedni na druge, usljed čega su stradale tri osobe.

Vitlanje oružjem

U drugom incidentu nepoznati napadač otvorio je vatru na vozilo u kome su se nalazili birači sa obližnjeg ostva Jolo. Ubijen je vozač, a četiri putnika iz vozila su ranjena.
Trojica pristalica jednog kandidata za lokalnu skupštinu su ubijena, a osam ih je ranjeno pošto je na njih pucao nepoznati napadač u provinciji Zamboanga del Sur.

Savjetnik filipinskog predsjednika Manuel Mamba preživio je napad na konvoj u sjevernom gradu Alkala. Glasnogovornik predsjednika Ramon Carandang izjavio je da se Mamba nalazio u toj oblasti kako bi pružio podršku svom bratu, koji je kandidat za provincijskog guvernera.

Sam Mamba je u izjavi radio stanici DZMM iz Manile rekao da je vidio protivkandidata njegovog brata kako “vitla automatskom puškom” u trenutku dok je njegov konvoj prolazio autoputem.

Poslije toga su se čuli hici koji su pogodili jedno vozilo iz konvoja.

Više od 60 ljudi ubijeno je u danima koji su prethodili izborima, na kojima će biti izabrano 18.000 zvaničnika – od gradonačelnika do guvernera provincija i članova nacionalnog Parlamenta.

Izvor: Agencije