FIFA: Valckeu devet godina zabraniti rad

Valcke je ranije negirao da je tražio gotovinu za ulaznice za utakmice Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu (EPA)

FIFA je predložila zabranu obavljanja svih funkcija u nogometu u trajanju od devet godina za suspendiranog generalnog tajnika ove sportske organizacije Jeromea Valckea.

Valcke je optužen da je koristio radno mjesto i privatni e-mail kako bi dogovarao cijene ulaznica na crnom tržištu za Svjetsko prvenstvo po znatno višim cijenama. 

Generalni tajnik FIFA-e je suspendiran u rujnu 2015. godine.

Negira optužbe

FIFA je u utorak priopćila da je Cornel Borbely, šef Ureda za istragu u FIFA-i, završio kompletan izvještaj i proslijedio preporuke nadležnim sucima, prenosi Anadolija.

Valcke je ranije negirao da je tražio gotovinu za ulaznice za utakmice Svjetskog prvenstva 2014. u Brazilu.

Predsjednik Svjetske nogometne federacije (FIFA) Sepp Blatter i predsjednik UEFA-e Michel Platini, najavili su nedavno žalbe na suspenziju, nakon što im je etički odbor krovne nogometne organizacije zabranio rad u nogometu na osam godina.

Blatter i Platini

Platini i Blatter su suspendirani na osam godina zbog zlouporabe položaja, sukoba interesa i nelojalnog vođenja, a vezano za 1,8 milijuna eura koje je FIFA isplatila Platiniju 2011.

Obojica su početkom listopada suspendirani na 90 dana nakon što je istraga otkrila da je Blatter platio Platiniju taj iznos za posao savjetnika izveden 2002. godine.

Predsjednik Njemačkog nogometnog saveza (DFB) Wolfgang Niersbach podnio je ostavku u studenome zbog skandala o navodnoj kupovini domaćinstva Svjetskog prvenstva 2006. godine koji je okaljao ugled jednog od najvećih nacionalnih nogometnih saveza.

Izvor: Agencije