FIFA primila dvije kandidature za domaćinstvo SP-a 2026.

FIFA je ranije bila žestoko kritikovana kad je u pitanju proces određivanja domaćina Mundijala (Arhiva)

Međunarodna nogometna asocijacija objavila je da je primila dvije potpune kandidature za domaćinstvo Svjetskog prvenstva 2026: zajedničku kandidaturu SAD-a, Meksika i Kanade, te kandidaturu Maroka.

Nakon što posebna komisija detaljno razmotri obje kandidature, domaćin će biti određen na FIFA-inom kongresu u Moskvi 13. juna, dan uoči početka ovogodišnjeg SP-a.

“Postupkom određivanja domaćinstva bavim se već 20 godina u raznim ulogama i garantujem vam da je ovo najtransparentniji proces. FIFA je ranije bila žestoko kritikovana kad je u pitanju proces određivanja domaćina, a naša je obaveza naučiti iz grešaka i ne ostaviti nimalo mjesta sumnji u subjektivnost”, rekao je predsjednik FIFA-e Gianni Infantino.

Kapacitet predloženih stadiona

Marokanci su u svojoj kandidaturi naveli da planiraju održati SP na 12 stadiona, od kojih bi pet bilo novih ili obnovljenih, a među njima bi bio potpuno novi Nacionalni stadion u Casablanki kapaciteta 93.000 mjesta.

U sjevernoameričkoj kandidaturi na širem popisu mogućih gradova domaćina nalaze se 23 grada (16 u SAD-u, četiri u Kanadi i tri u Meksiku), od kojih će biti izabrano 16 onih koji bi ugostili SP.

Prosječan kapacitet predloženih stadiona jest 68.000 mjesta.

Izvor: Agencije