FIFA: Messi suspendiran zbog psovanja

Utvrđeno je kako je Messi uputio uvredljive riječi pomoćnom sudiji (AP)

Disciplinska komisija Svjetske nogometne asocijacije (FIFA) kaznila je kapitena reprezentacije Argentine Lionela Messija sa četiri utakmice suspenzije zbog psovanja pomoćnom sudiji u utakmici protiv Čilea prošlog petka (1:0 za Argentinu).

“Utvrđeno je kako je Lionel Messi prekršio Član 57 Disciplinskog kodeksa FIFA-e jer je uputio uvredljive riječi pomoćnom sudiji”, objavila je svjetska kuća nogometa.

Ovo praktično znači da jedan od najboljih igrača svijeta može zaigrati tek u posljednjem kolu južnoameričkih kvalifikacija, kao i da neće biti u timu večeras u La Pazu, gdje “Gauchosi” igraju veoma važnu utakmicu protiv Bolivije.

Messi će platiti i globu od 10.000 švicarskih franaka.

“Ova odluka u skladu je s ranijim presudama Disciplinske komisije FIFA-e u sličnim slučajevima”, dodaju iz FIFA-e.

Odigrano 13 kola kvalifikacija

Nakon večerašnje utakmice u Boliviji Argentina 31. augusta putuje u Urugvaj, potom je domaćin Venecueli (5. septembar) i Peruu (5. oktobar), a kvalifikacije će okončati 10. oktobra duelom protiv Ekvadora kao gost.

Nakon 13 odigranih kola južnoameričkih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo, koje će naredne godine organizirati Rusija, vodeći je Brazil s 30 bodova, slijede Urugvaj (23), Argentina (22) i Kolumbija (21). Ove reprezentacije zasad drže mjesta koja donose siguran plasman na Mundijal.

Petoplasirana selekcija, a trenutno je to Ekvador (20), igra doigravanje.

Čile je šesti (20), Paragvaj sedmi (18), osmi je Peru (15), Bolivija deveta (7), a posljednja je Venecuela (6).

Izvor: Al Jazeera i agencije