FIFA kaznila Hrvatsku, Srbiju i tri Švicarca

Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri dobili upozorenje i kaznu od po 10.000 franaka za nesportsko ponašanje (EPA)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) danas je kaznila i upozorila nogometne saveze Hrvatske, Srbije, Argentine, te tri reprezentativca Švicarske zbog incidenata na Svjetskom prvenstvu koje je trenutno u toku u Rusiji.

Svjetska kuća nogometa je danas upozorila i sa 54.000 švicarskih franaka (46.593 eura) kaznila Nogometni savez Srbije (FSS) zbog „isticanja diskriminatorskih natpisa i poruka“ navijača.

Agencija Reuters prenosi kako su predsjednik FSS-a Slaviša Kokeza i selektor reprezentacije Srbije Mladen Krstajić kažnjeni sa po 5.000 franaka (4.314 eura) i upozoreni zbog komentara izrečenih nakon utakmice Švicarska – Srbija, odigrane prošlog petka, a koja je završena rezultatom 2:1 za Švicarce.

Albanski nacionalni simbol

I tri reprezentativca Švicarske su kažnjeni zbog gesti rukama i pravljenja albanskog nacionalnog simbola tokom slavlja golova protiv Srbije, te dozvolila im da igraju i treću utakmicu grupne faze.

Agencija AP navodi kako su Granit Xhaka i Xherdan Shaqiri dobili upozorenje i kaznu od po 10.000 franaka (8.628 eura) za nesportsko ponašanje. Stephan Lichtsteiner je upozoren i kažnjen globom od 5.000 franaka.

Disciplinska komisija FIFA-e imala je ovlasti na izrekne zabranu igranja dvije utakmice da su geste igrača proglašene provokacijom opće javnosti. Xhaka i Shaqiri su rukama pravili oblik dvoglavog orla nakon postignutih golova, a kapiten Lichtsteiner im se u tome pridružio.

Xhaka i Shaqiri, kako navode agencije, su albanskog porijekla sa Kosova koje je proglasilo nezavisnost od Srbije i koju Beograd ne priznaje.

Globa za Hrvatsku

Što se tiče Argentine i Hrvatske, argentinski Nogometni savez je kažnjen globom od 105.000 franaka (90.598 eura) zbog navijačkih incidenata među kojima su fizički napadi i homofobni uzvici tokom utakmice koju su „Gaučosi“ izgubili od Hrvatske 0:3.

Na videosnimku, objavljenom na Twitteru, vide se argentinski navijači koji udaraju nogama i rukama muškarca u dresu Hrvatske na stadionu. Jedan je nogom udario u glavu navijača Hrvatske koji je ležao na betonskom pristupu ka tribini stadiona Nižnjeg Novgoroda.

Kasnije je sedam navijača Argentine privedeno i optuženo za manje prekršaje.

Optužbe protiv NS Argentine su, između ostalih, bacanje stvari, „homofobni i uvredljivi uzvici“ i nedolazak na obavezno obraćanje medijima nakon utakmice.

Nogometni savez Hrvatske je kažnjen sa 13.000 franaka (11.217 eura) zbog umiješanosti navijača u fizičke okršaje.

Izvor: Agencije