FIFA istražuje kampanju protiv Platinija

Postojanje dosjea o Platiniju, koji se nada da će zamijeniti Seppa Blattera na februarskim izborima, objavljeno je i u švicarskim medijima (AFP)

Svjetska nogometna asocijacija (FIFA) istražit će navodno plasiranje anonimnog, veoma kritičkog „dosjea“ koji je „iscurio“ iz sjedišta svjetske kuće nogometa o predsjedniku Europske nogometne asocijacije (UEFA) Michelu Platiniju nakon žalbe iz europske uprave „najvažnije sporedne stvari na svijetu“.

U nedjelju je njemački list Welt am Sonntag javio kako je dokument sa naslovom „Platini – kosturi u ormaru“ distribuiran izvan sjedišta FIFA-e.

Medij iz Njemačke piše da se u dokumentu bivši francuski reprezentativac prikazuje u veoma lošem svjetlu i dovodi se u pitanje da li je pravi čovjek za ulogu predsjednika FIFA-e.

Postojanje dosjea o Platiniju, koji se nada da će zamijeniti odlazećeg lidera svjetskog nogometa Seppa Blattera na februarskim izborima, objavljeno je i u švicarskim medijima.

„Generalni sekretar FIFA-e Jerome Valcke, dobio je pismo od UEFA-e koje se odnosi na ovu temu. U odgovoru UEFA-i, generalni sekretar FIFA-e je potvrdio da FIFA provodi istragu ovog problema“, navodi se u saopćenju FIFA-e koje je dobila agencija Reuters.

Izbori naredne godine

Pored Valckea, iz UEFA-e navode kako su žalbu poslali i Cornelu Borbelyju, švicarskom advokatu koji je FIFA-in glavni nezavisni etički istražitelj, te Domenicu Scali, nezavisnom predsjedniku FIFA-inog Komiteta za kontrolu i jednakost. Scala je i predsjednik ad-hoc izbornog komiteta.

Izbori u FIFA-i bit će održani 26. februara naredne godine kako bi se izabrao Blatterov nasljednik.

Blatter je u junu saopćio da odstupa sa čelnog mjesta u vrijeme kada su FIFA-u pogodili skandali o korupciji.

Izvor: Agencije