Oglasi

Fiat Chrysler povukao ponudu za Renault

Najava je uslijedila nakon neuspjelog pokušaja članova odbora Renaulta da donesu odluku o ponudi Fiat Chryslera.
Predstavnici Vlade Francuske, koja je najveći dioničar sa 15 posto udjela, zatražili su odlaganjeEPA-EFE

Fiat Chrysler povukao je ponudu za spajanje s francuskim proizvođačem automobila Renaultom, saopćila je u četvrtak italijansko-američka kompanija.

Ta najava uslijedila je nakon neuspjelog pokušaja članova odbora Renaulta da donesu odluku o ponudi, prenose agencije.

Renault je saopćio kako nije mogao postići dogovor jer su predstavnici Vlade Francuske, koja je najveći dioničar sa 15 posto udjela, zatražili odlaganje.

Krajem maja Fiat Chrysler je napravio ponudu za spajanje s Renaultom, opisavši je kao "transformacijski prijedlog" koji bi stvorio globalnog automobilskog lidera.

Uzdržan stav Nissana

"Jasno je kako u Francuskoj ne postoje politički uvjeti da bi takva kombinacija bila uspješna. Ostajemo čvrsto uvjereni u transformacijsku uvjerenost prijedloga, čiji su uvjeti pažljivo izbalansirani kako bi omogućili značajnu korist objema stranama", naveo je Fiat Chrysler u saopćenju.

Kako se navodi, spajanje Renaulta i Fiat Chryslera omogućilo bi kompanijama da dijele troškove razvoja tehnologija, poput električnih vozila.

Osim francuske Vlade, udio u Renaultu ima i japanski Nissan, zbog čega su predstavnici Vlade od japanske kompanije tražili podršku za spajanje s Fiatom, ali je Nissan bio uzdržan, pa je francuska Vlada tražila još vremena za pregovore.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.