Festival Beldocs otvoren premijerom filma ‘Govori da bih te video’

Festival će trajati do 10. septembra i održat će se na sedam lokacija u Beogradu i online (Tanjug)

Trinaesti međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs otvoren je u četvrtak navečer u Beogradu premijerom filma Govori da bih te video, u režiji Marije Stojnić.

Film istražuje “zvučne krajolike” Radio Beograda, jedne od najstarijih radiostanica u Evropi, i višedesetljetnog kulturnog svejtionika grada, prenosi Beta.

Film su u Amfiteatru Muzeja historije Jugoslavije otvorili nova direktorica festivala Mara Prohaska Marković, umjetnički direktor festivala Marko Grba Singh i direktor Filmskog centra Srbije Gordan Matić.

Prohaska Marković izrazila je prisutnima radost jer se manifestacija održava u fizičkom prostoru.

“Srećni smo da Beldocs ima toliko profesionalan i posvećen tim, koji, uprkos svemu, nastavlja beskompromisno da radi na promociji srpske, evropske i svetske dokumentaristike i razvoju publike u ovoj oblasti”, navela je ona.

‘Neka nova stvarnost’

Dodala je da festival “nastavlja da ostvaruje viziju Beldocsa i misiju dokumentarizma”, da ljude uroni u živote drugih, da hodaju njihovim stazama, sagledaju svijet iz drugačije perspektive, da budu “svesniji ljudi koji će oblikovati svesnije društvo”.

“Beskrajno smo zahvalni srpskim autorima, pravim rediteljima i producentima, koji su, u situaciji ove opšte neizvesnosti i nepredvidivosti, ipak odlučili da nam povere svoje filmove”, navela je Prohaska Marković.

Matić je ocijenio da će ovogodišnji Beldocs ostati upamćen, navodeći da je riječ o “nekoj novoj stvarnosti”.

“Siguran sam da i slogan govori dovoljno – ‘Real faces, real places’. To znači da su večeras prava lica na pravom mestu. Uvek je veliko zadovoljstvo dati podršku domaćim festivalima, naročito onima meni dragim, kao što su dokumentaristički”, kazao je Matić.

Grba Singh rekao je prisutnima da su se organizatori potrudili da se festival desi, odnosno da ne bude samo u digitalnom formatu, već da zaista bude pred ljudima.

“Ovo je predivno veče za sve nas”, rekao je na otvaranju festivala.

Više od 135 dokumentaraca

Na Beldocsu će biti prikazano više od 135 dokumentaraca iz cijelog svijeta, a ovogodišnji festival specijalnim programom bit će posvećen istraživačkom novinarstvu.

Festival će trajati do 10. septembra i održat će se na sedam lokacija u Beogradu i online.

Pored filmskih projekcija, koje će pratiti razgovori s gostima i publikom, većina filmova iz zvaničnog programa Beldocsa će biti dostupna za gledanje online na platformi “Cinesquare” tokom cijelog trajanja festivala.

Projekcije filmova bit će realizirane u Amfiteatru ispred Muzeja Jugoslavije, Ljetnjoj sceni na Kalemegdanu (iza Galerije Prirodnjačkog muzeja), na terasi Art bioskopa Kolarac, u dvorani Art bioskopa Kolarac, Muzeju savremene umjetnosti Beograd, Jugoslovenskoj kinoteci i Bioskopu Balkan.

Svi programi 13. Beldocs festivala će biti organizirani uz poštovanje mjera Vlade Srbije i Kriznog štaba za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19.

Izvor: Agencije