Federacija BiH zatvara sve ugostiteljske objekte

U bh. entitetu Federaciji BiH se od sutra zatvaraju svi ugostiteljski objekti, klubovi, kina, muzeji, bazeni, sportski i rekreativni centri. Zabranjen je svaki vid javnog okupljanja, te se otkazuju svi javni skupovi.

Ove naredbe dobio je federalni Štab civilne zastite na prvoj vanrednoj sjednici nakon što je Vlada Federacije proglasila stanje nesreće uzrokovano širenjem korona virusa, javlja reporterka Al Jazeere Arduana Pribinja.

Sjednica Štaba još traje a pred donosiocima odluka je ukupno 18 naredbi. Sve stupaju na snagu od 6 sati ujutro i obavezujuće su za sve građane i organe u Federaciji BiH. 

Prvi slučaj u Mostaru

U Mostaru je danas potvrđen prvi slučaj zaraze korona virusom. Pacijent je u ponedjeljak primljen na Odjeljenje za plućne bolesti SKB Mostar sa sinom, koji je negativan na test. On nije prijavio da je nedavno boravio u Italiji.

U periodu do utvrđivanja zaraze otac je bio u kontaktu sa više osoba, među kojima su i ljekari i drugo osoblje sa Plućnog odjeljenja.

“Imamo vrlo opasan slučaj u Mostaru, to je situacija kakve su se svi pribojavali, situacija gdje dolazimo u jedan scenarij koji podsjeća na italijanski, gdje se virus uvukao u zdravstvene ustanove”, javlja Pribinja. 

Ona dodaje da iz Civilne zaštite kažu da je ovo trenutak za treći stepen uzbune. 

“Jelka Miličević, zapovjednica Civilnog stožera je kazala da je riječ o neodgovornom ponašanju pojedinca koji se javio u bolnicu u Mostaru i nije ljekare obavijestio o tome da je putovao, a bio je u kontaktu sa zdravstvenim radnicima i drugim osobama, danas mu je potvrđen korona virus.”

U BiH je zabilježeno ukupno 27 slučajeva korona virusa. 

Izvor: Al Jazeera