Fauci: SAD ide u pogrešnom smjeru; moguće 100.000 zaraženih dnevno

Fauci je rekao da postoji zabrinjavajući "sve ili ništa" fenomen (EPA)

Sjedinjene Američke Države idu u pogrešnom smjeru i moglo bi nam se dogoditi da dnevno imamo 100.000 novih slučajeva zaraze korona virusom, izjavio je u utorak Anthony Fauci, vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti.

“Idemo u pogrešnom smjeru i očito je da ne kontroliramo situaciju. Ne bi me iznenadilo da imamo 100.000 novih slučajeva zaraze dnevno”, kazao je Anthony Fauci tokom saslušanja u američkom Senatu, prenijela je Hina. 

Fauci je rekao da je vrlo zabrinut situacijom u Floridi, Teksasu, Kaliforniji i Arizoni, budući da skoro 50 posto novih slučajeva u SAD-u dolazi iz te četiri savezne države.

Rekordan broj zaraženih

U ponedjeljak je u SAD-u zabilježeno 41.000 novih slučajeva zaraze, a u utorak oko 45.000, što je najveći dnevni porast novih slučajeva zaraze od početka pandemije, objavila je novinska agencija Reuters.

Sjedinjene Države su najpogođenija zemlja na svijetu pandemijom korona virusa sa 2.727.300 zaraženih i 130.106 umrlih.

Fauci je rekao da postoji zabrinjavajući “sve ili ništa” fenomen, po kojem države ili u potpunosti provode stroge epidemiološke mjere, ili su se prerano otvorile a ljudi pohrlili u barove i javne prostore zanemarujući javnozdravstvene preporuke. 

Također, kazao je da nema garancije da će Sjedinjene Američke Države imati učinkovito cjepivo protiv COVID-a19 do početka iduće godine.

Izvor: Agencije