Fauci poručio Amerikancima: Nije vrijeme za uzmak i popuštanje

Predviđa se da će 60.415 osoba u SAD-u preminuti od bolesti COVID-19 do augusta (EPA)

Vodeći američki stručnjak za zarazne bolesti Anthony Fauci upozorio je u petak da nije vrijeme za ublažavanje strogih ograničenja kretanja iako su rezultati u suzbijanju bolesti COVID-19 pozitivniji čak i u žarištima kao što je New York.

Tim upozorenjem reagirao je na izjave vodećih ekonomskih zvaničnika iz administracije predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, koji su u četvrtak, uprkos pozivima zdravstvenih stručnjaka da se nastave mjere izolacije, rekli da bi američka ekonomija mogla početi redovno poslovati u maju.

Trump će se na izborima 3. novembra boriti za drugi predsjednički mandat i zato snažno želi obnovu ekonomskih aktivnosti čim prije moguće, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

“Nadamo se da ćemo se otvoriti… vrlo, vrlo, vrlo, vrlo brzo, nadam se”, rekao je Trump na brifingu o korona virusu u Bijeloj kući.

Pelosi upozorava Trumpa da ne žuri

Fauci je, međutim, upozorio da ublažavanja ograničenja neće biti tako skoro.

“Pokazatelji su sada povoljni”, kazao je on za CNN i posebno se osvrnuo na napredak u New Yorku, koji je najteže pogođen epidemijom, ali je odmah upozorio da “sada najmanje želimo prerano izaći i ponovo se naći u istoj situaciji”.

S obzirom na proslavu Uskrsa u nedjelju, Fauci je naglasio da je važno zadržati socijalnu distancu i poručio: “Sada nije vrijeme za uzmak.”

“Prirodno je da sada tražimo pokazatelje da postepeno idemo naprijed i da otvorimo zemlju, ali to zavisi od brojnih faktora.”

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi također je upozorila Trumpa da ne pokušava uraniti s mjerama popuštanja.

“Nadam se da će naučna zajednica prevagnuti i reći: ‘Ne, to ne možete učiniti; ako idete prerano, time biste samo pogoršali stanje'”, rekla je Pelosi za Politico kasno u četvrtak.

Ugledni Institut za zdravstvenu metriku i procjenu na Univerzitetu Washington u Seattleu, na osnovu modela, predviđa da će SAD dostići najveći dnevni broj preminulih u nedjelju ili u danima oko nedjelje, prenosi Tanjug.

Dosad preminulo 16.686 ljudi

Institut predviđa da će 60.415 osoba u SAD-u preminuti od bolesti COVID-19 do augusta, pod pretpostavkom da se drže politike društvene distance do maja.

Ta projekcija manja je od 82.000 umrlih, prognoziranih ranije ove sedmice.

Iako je model sadržavao manji broj preminulih širom SAD-a, Institut je naveo ključne razlike po regijama i državama.

U New Yorku je, naprimjer, porastao projektirani broj preminulih.

U SAD-u je dosad od bolesti COVID-19 preminulo 16.686 ljudi – gotovo polovina njih u New Yorku.

Od 466.299 potvrđenih slučajeva širom zemlje približno 162.000 ih je u New Yorku, pokazuju podaci Univerziteta “Johns Hopkins”.

Izvor: Agencije